Nieuws/Financieel

Correctie gaande, Wall Street zegt toppen even vaarwel

Door Guy Boscart

1 / 5

Guy Boscart

Het lijkt er sterk op dat de indices even een adempauze moeten nemen, na de sterke start van de week zien we nu toch winstnemingen op gang komen over de gehele lijn. De Dow Jones geraakt zelfs tot onder zijn oude top, de S&P 500 nog net niet. Door de stevige terugval van Shell (RDSa) krijgt de AEX de wind van voren en verliest fors vanaf de hoogste stand die vorige week op de borden stond. De olieprijs blijft wegzakken waardoor de 40 dollar in zicht komt, sinds de olie de uptrend verliet gaat het snel omlaag. Komen de bodems van februari weer in beeld?

1 / 5

Guy Boscart

Marktanalyse:

Een moeilijke dag op de beurzen gisteren met de AEX die onder de 440 punten zakt terwijl de DAX een daling van 200 punten toe moest staan. Vooral de banken staan zwaar onder druk, de onrust over wat er met de Italiaanse banken gaat gebeuren zorgt voor onrust binnen de sector. U weet het wel, wat zullen ABN en ING weer moeten afschrijven als het daar verkeerd gaat? De banken wegen net zoals Shell (RDSa) zwaar binnen de AEX index, als het dan bij zowel de banken als bij Shell tegenzit dan is de AEX haast niet te houden en dat merken we nu duidelijk. Vanmorgen kwam ING trouwens met cijfers, en die waren beter dan verwacht, hoe het aandeel zal reageren daarop zien we na de opening wel maar de koers kan wat omhoog nu via een herstelbeweging. Het blijft voor ING wel vechten, een positieve reactie op de goeie cijfers maar het zwaard van de Italiaanse banken hangt nog steeds boven het hoofd. We bekijken het dag na dag, we laten de markt zijn werk doen.

Op Wall Street gisteren ook winstnemingen, vooral de autosector lag er slecht bij met forse verliezen. Ook Pfizer verloor binnen de Dow Jones, het aandeel moest met 2,5% terug door mindere prestaties over het afgelopen kwartaal. Verder moest de markt over de gehele lijn inleveren, de Dow Jones verloor 90 punten terwijl de S&P 500 met 14 punten terug moest. De Nasdaq die er heel sterk bijlag de afgelopen periode moest ook inleveren en verlaat de topzone. De vraag is nu of Wall Street deze daling nog wat kan doorzetten of dat er na een ronde van winstnemingen gewoon weer kan worden gedraaid richting nieuwe toppen. Dat laatste sluit ik absoluut niet uit, de markt blijft sterk en zodra de berichten weer wat positiever worden kan de draad heel snel weer worden opgepakt.

Vandaag krijgen we nog het banenrapport van de ADP, later ook de olievoorraden uit de VS wat de olie kan doen bewegen. Dan wachten beleggers uiteraard nog op de cijfers over de werkgelegenheid die vrijdag (14:30) naar buiten komen, ook dat kan voor zowel de beurzen en voor de euro-dollar een trigger worden.

Technisch Blok:

De AEX zakt verder door en bereikt de steun rond de 438 punten snel, nu opletten voor een verdere terugval tot de 434 en de 431 punten met later de steun rond de 428 punten. Weerstand nu eerst de 440-441 punten, later de 444 en de 448 punten. Plots staan we door zwakte bij ING en ABN-AMRO ofwel de financials en Shell (RDSa) gevoelig lager met de AEX index, na de optimistische start van maandag hadden niet veel beleggers gedacht dat we dinsdag op 438 punten zouden afsluiten. Ook de DAX die perfect tot zijn weerstand 10.480-10.500 punten opliep draait naar verkopen met als doel eerst de 10.150 en later de zone 10.000-10.050 punten. Onder de 10.000 punten ziet het er voor de DAX weer veel minder goed uit. De index kan wel tussen het 50- en 200-daags gemiddelde nu steun vinden, die liggen beiden tussen de 10.000 en de 10.100 punten. We zijn benieuwd wat de volgende dagen gaan brengen bij de AEX en de DAX, zeker nu ook Wall Street aan het draaien is.

Wall Street verlaat de topzone, de Dow Jones duikt zelfs al onder de oude top die rond de 18.350 punten lag. Steun voor de Dow Jones nu eerst de 18.100 met daaronder de 17.900 en de 17.750 punten. Weerstand de 18.350 met daarboven de 18.500 en de 18.600 punten (top). Bij de S&P 500 komt de draai nu ook op gang, na een lange consolidatie rondom de hoogste koers ooit (2175) zakt deze index nu ook verder. Steun nu de 2050 met daaronder de 2035 (oude top) als steun, mocht de S&P 500 verder zakken dan letten we op de 2100-2110 punten als vangnet maar dan wordt de conditie behoorlijk wat minder. Het liefst draaien de indices in de buurt van de oude toppen om na de ronde winstnemingen op zoek te gaan naar nieuwe toppen. Weerstand nu de 2175 met daarboven de 2200 en de 2225 punten.

Zie ook de grafieken van de AEX, de DAX, de S&P 500, Dow Jones en de Brent Olie:

 

 

 

Trading ofwel adviesdiensten:

We hebben gedurende de maand JULI goed kunnen profiteren van de bewegingen die de markt bracht met vrij weinig risico. Via https://www.usmarkets.nl/tradershop/marktplaats.html kunt u zich inschrijven, er loopt nu een nieuwe aanbieding tot 1 OKTOBER vanaf €39 ... U komt dan meteen op de lijst te staan zodat u meteen mee kunt doen met de acties van deze week ...

Euro-dollar:

De euro zet zijn opmars door en bereikt in de vroege ochtend al bijna de 1,125 dollar, daar wacht er een redelijk zware weerstand. Bij een uitbraak komen de 1,13 en de 1,14 dollar als doel in zicht, wel is het zo dat ik er niet zo snel een reden voor kan vinden. Hoe de euro tegenover de dollar nu zoveel aan het winnen is blijft een raadsel, wel waren de cijfers over de economie niet al te best afgelopen vrijdag waardoor de angst op een snelle renteverhoging weer minder is geworden maar je moet ook naar Europa kijken waar het al net zo slecht of zelfs slechter gaat dan in de VS. Daarom begrijp ik niet zo goed waarom de dollar nu zoveel moet inleveren? Maar zoals ik altijd zeg, de markt heeft altijd gelijk dus wat we zien moeten we accepteren. De 1,125 dollar kan dus een zware weerstand worden, steun kunnen we nu rond de 1,115 en de 1,105 dollar verwachten. De range 1,105 - 1,125 dollar blijft terugkeren, mogelijk kan dat nog een tijdje zo blijven.

Brent olie:

De olie krijgt code rood nu, het zakt maar verder want nu ook de 42,5 dollar het moet ontgelden zit een verdere daling er nu zeker in. Hier en daar hoor je al dat de bodems van februari weer zullen worden getest, we zijn er aardig naar onderweg en zodra de 40 dollar (Brent) wordt doorbroken kan het verder versnellen. Steun nu dus die 40 dollar met daaronder de 38 en de 36 dollar, weerstand eerst de 42,5 dollar met daarboven de 45-46 dollar en de 47 waar nu de lijn over de toppen uitkomt. Wel kan er een stevige rebound omhoog komen bij de olie die dan zeer waarschijnlijk weer wordt verkocht, dat zou vandaag al kunnen na de cijfers over de voorraden uit de VS die zoals elke week om 16:30 bekend worden gemaakt.

Guy Boscart

Market Timer & Technisch Analist

Oprichter en eigenaar van de beurswebsite www.usmarktes.nl