Nieuws/Financieel

Dow en S&P 500 op all time high, AEX sterk

Door Guy Boscart

1 / 6

REUTERS

De markt ligt er sterk bij momenteel, nieuwe toppen op Wall Street zijn een feit, bij de S&P 500 en de Dow Jones zelfs nieuwe recordstanden. Ook de Dow Transport doet mee deze keer hetgeen belangrijk kan zijn voor het vervolg.

1 / 6

REUTERS

De AEX en de DAX die beiden nogal wat achterop geraakten herpakken zich nu ook, een inhaalslag lijkt bezig. Een marktanalyse met grafieken leest u hieronder ...

Marktanalyse:

De rally op de beurzen zet zich onverminderd door, nieuwe records op Wall Street zijn een feit met de S&P 500 en de Dow Jones welke de belangrijkste indices op Wall Street zijn. De Nasdaq blijft nog wat achter maar breekt wel opnieuw door de 5000 punten gisteren en het lijkt erop dat ook de Nasdaq van plan is om zijn hoogste stand ooit aan te vallen.

Daar moeten er wel nog iets meer dan 200 punten bijkomen want die All Time High wacht rond de 5232 punten. Nu er nieuwe records en meteen ook nieuwe 52-weeks highs worden gemaakt moeten we toch rekening houden met meer, in het verleden zien we het bewijs dat er in meer dan 80% van de gevallen na die nieuwe toppen dat de beurzen verder stijgen.

S&P500 pakt door

Hieronder ziet u een grafiek waar u kunt zien dat na het behalen van een nieuwe 52-weeks high de S&P 500 gewoon doorpakt nadien, in de tabel ziet u ook het aantal keren dat deze index verder steeg na de aangegeven periode in de tabel.

Het ziet er dus allemaal vrij betrouwbaar uit op Wall Street voor een tijdje, meestal zien we na het behalen van nieuwe toppen een lange reeks daarop volgen en dan met kleine stapjes omhoog.

Wat me ook opvalt sinds een paar dagen is dat de Dow Jones Transport volop meedoet met de stijging, al 3 keer gedurende de afgelopen 5 dagen outperformde deze index de rest met een forse plus, de Dow Transport breekt nu ook door een belangrijke weerstand en lijkt onderweg naar de 8100 punten waar de volgende zware hindernis wacht.

De slotstand gisteren kwam uit op 7880 punten, nog een paar sterke dagen erbij en we zijn ook daar vertrokken zoals het er nu naaruit ziet. Algemeen bekend is dat de Dow Transport mee moet met de rally om die over de gehele lijn door te laten zetten. Het lijkt erop dat we de Transport mee hebben nu, een belangrijke constatering.

Rally

Nu nog kort Europa, de AEX en de DAX doen goed mee met de rally en de stijging is wat sterker dan op Wall Street de afgelopen dagen, logisch want we lopen achter door het gedoe rondom de Brexit eind juni waar we toch een behoorlijke tik van kregen op onze beurzen.

Wall Street kon die daling beperkten en daarna doorgaan met het zoeken naar nieuwe toppen die er nu dus staan. Door dat Europa achterop is geraakt kunnen de indices het hier nog een tijdje beter doen want we komen nu pas weer in het gebied terecht waar we stonden net voor de Brexit.

Voor de AEX letten we nu eerst op de 448-450 en bij de DAX op de 10.050 en 10.150 punten, die niveau's lijken me haalbaar de komende dagen, daarna kunnen we aanhaken met Wall Street en op zoek gaan naar nieuwe toppen voor 2016 op de AEX en de DAX.

Wall Street voorop

Kortom samengevat, de beurzen doen het goed op dit moment, dat kunnen we niet ontkennen. Wel loopt Wall Street voor op de rest, het trekt Europa en sinds maandag ook de Nikkei (Japan) met zich mee omhoog maar de laatste markten moeten van veel verder terugkomen. Een inhaalslag lijkt er bezig nu en die kan nog een tijdje aanhouden volgens mij omdat de grafiek "S&P 500 scores 52-weeks Highs" duidelijk laat zien dat het daarna nog een tijd door kan gaan.

 

 

Technisch Blok:

De AEX breekt door de 444-445 punten waar de volgende weerstand lag, nu komt de 448-450 punten weer in beeld. Alles gaat snel nu de stemming goed is op de beurzen, het lijkt erop dat het eerste doel haalbaar moet zijn maar uiteraard houden we ook rekening met het tegenovergestelde. Steun nu eerst de 444 met daaronder de 438-440 punten, later de 435 en de 428-430 zone.

Bij de DAX lonkt de 10.000 punten nu of beter de weerstand rond de 10.050 punten, later komen de 10.150 en de 10.250 punten weer in beeld. Steun nu eerst de 9750 met later de 9600 en de 9500 punten, de 9330 punten blijft een betrouwbare steun voorlopig. Door de volatiliteit op de markten blijven alle genoemde niveaus snel haalbaar al loopt de volatiliteitsmeter nu snel terug naar zeer lage waarden.

Ten opzichte van Wall Street lopen we hier in Europa nog altijd behoorlijk achter, een inhaalslag lijkt nu bezig.

Wall Street toont weer een sterk begin van de week, de S&P 500 brak maandag al de hoogste koers ooit en zet daar dinsdag een nieuw record neer met een slot op 2152 punten terwijl de hoogste stand 2155 punten was intraday.

De eerste weerstand wordt nu de 2170-2175 met daarboven de 2200 punten. Steun nu de oude top rond de 2135 punten, daaronder de 2115 en de 2100 met later de 2075 punten. Nog meer nieuwe highs liggen er dus te wachten bij de S&P 500.

De Dow Jones doorbrak ook de oude top en sluit op de hoogste stand ooit, de hoogste koers was 18.372 terwijl de top ofwel vorige All Time High op 18.351 punten lag. De eerste weerstand zien we nu rond de 18.500 met daarboven de 18.750 punten. Steun nu eerst de 18.250 met later de 18.100 en de 17.900 punten.

Zie ook de grafieken van de AEX, de DAX, de S&P 500, Dow Jones en de Brent Olie.

 

 

 

Euro-dollar:

De cijfers brachten de euro vrijdag wat in beweging, niet al te fors maar toch even tot de 1,10 dollar na de sterke cijfers over de werkgelegenheid, ofwel de dollar wordt weer sterker daardoor ten opzichte van de andere valuta.

Later in de namiddag herpakt de euro zich om rond de steun/weerstand 1,105 dollar te sluiten, die 1,105 dollar zie je mogelijk niet zo snel op de grafiek maar het is en blijft voor mij een zeer duidelijk rustpunt aan beide kanten ofwel als steun of als weerstand.

Die 1,105 dollar hou ik dus altijd goed in de gaten en dat zal nog wel een tijd zo blijven, behalve als de euro onder de 1,09 dollar zakt, of boven de 1,16 dollar uitbreekt krijgen we een andere situatie die wat langer kan duren.

Toch ga ik zelf voor het gevaar dat de 1,09 dollar zal sneuvelen als steun later deze maand, het is gewoon een renteverhaal, de rente in de VS loopt wat op, die in Europa blijft dalen waardoor het logische gevolg is dat de euro verzwakt en de dollar sterker wordt. We blijven de euro en dus ook de dollar volgen ...

Brent olie:

De olie kende een sterke rebound gisteren waardoor de 47,5 dollar werd aangetikt, kijken we op de grafiek dan zie we de eerste weerstand door de lijn over de recente toppen uitkomen rond de 49 dollar waardoor de olie nog iets verder omhoog kan.

De olie verzwakt over het algemeen wel nu aangezien het oplopende trendkanaal dat loopt sinds februari werd verlaten naar beneden toe. Steun zien we rond de 46 dollar waar de olie de afgelopen weken steun kon vinden maar nog niet doozakt richting de 42-42,5 dollar waar we de volgende steun zien uitkomen.

Hou rekening met weerstand rond de lijn over de toppen en steun rond die 46-46,5 dollar nu, een uitbraak boven de 49 dollar of een uitbraak onder die 46 dollar kan zorgen voor een vervolg in die richting. Boven de 49 dollar komt de 51 en 53 dollar weer in beeld, denk eraan dat het snel kan gaan wanneer er een uitbraak komt.

Voorlopig is het even afwachten om op de olie te handelen ...

 

Guy Boscart

Market Timer & Technisch Analist

Oprichter en eigenaar van de beurswebsite www.usmarktes.nl

 

Door Guy Boscart