Nieuws/Financieel

'Beurs Amsterdam gaat licht lager openen'

ANP

AMSTERDAM (AFN) - De aandelenbeurs in Amsterdam lijkt woensdag af te koersen op een licht lagere opening. Beleggers doen het waarschijnlijk even kalm aan na de winsten in de afgelopen vier handelsdagen.

ANP

In Tokio en elders in het Verre Oosten werd de recente opmars nog doorgezet. De Nikkei eindigde woensdag met een plus van 0,8 procent. Beleggers blijven rekenen op meer stimuleringsmaatregelen van de Japanse overheid.

Qua bedrijfsnieuws in Amsterdam staat chipmachinefabrikant ASML in de belangstelling. ASML boekt vooruitgang bij zijn miljarden kostende EUV-project. Het bedrijf heeft een geslaagde test achter de rug.

Verheugen

Ook Brill mag zich op aandacht verheugen. De wetenschappelijk uitgever kwam dinsdag nabeurs met voorlopige halfjaarcijfers naar buiten. De winst en omzet gingen omhoog.

Verder werd het kredietoordeel over Shell door S&P verder verlaagd vanwege de hogere schuld na de dure overname van het Britse gasconcern BG Group. S&P geeft Shell nu een rating van A, met een stabiel vooruitzicht. Eerder was het bedrijf nog goed voor A+.

Nieuwe eigenaar

Philips Lighting verkoopt zijn glasfabriek in Winschoten aan het Duitse Qsil, zonder financiële details vrij te geven. Alle 135 medewerkers gaan over naar de nieuwe eigenaar.

In Parijs kwam supermarktconcern Casino met omzetcijfers. De omzet daalde afgelopen kwartaal met 7 procent tot circa 10 miljard euro. In Milaan werd gemeld dat UniCredit, de grootste bank van Italië, maatregelen neemt om de financiële positie te verbeteren.

Vooruit

De AEX-index in Amsterdam eindigde dinsdag 1,1 procent hoger op 445,44 punten. De MidKap ging eveneens 1,1 procent vooruit, tot 620,57 punten. Parijs en Frankfurt wonnen tot 1,6 procent. De FTSE in Londen sloot vlak.

De beurzen in New York sloten dinsdag voor de derde handelsdag op rij met winst, waarbij nieuwe records werden behaald. De Dow-Jonesindex eindigde 0,7 procent hoger op 18.347,67 punten. De S&P 500 sloot eveneens 0,7 procent hoger, op 2152,14 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq kreeg er ook 0,7 procent bij op 5022,82 punten.

De euro werd woensdagochtend verhandeld voor 1,1065 dollar, tegen 1,1070 dollar bij het slot in Europa dinsdag. Amerikaanse olie werd 1,2 procent goedkoper bij 46,31 dollar per vat. De prijs van Brentolie zakte 1,2 procent tot 47,82 dollar per vat.