Nieuws/Financieel

De klapper van de week

Door Tycho Schaaf

1 / 2

Lynx

Afgelopen week is op zijn zachtst gezegd volatiel verlopen. Onzekerheid over het referendum drijft beleggers alle kanten op. Na het koersherstel op Wall Street lijkt de rust voor nu even terug te komen.

1 / 2

Lynx

De beursdag begon gisteren in mineur, waarbij aandelen wereldwijd over de hele linie wegzakten. De Amerikaanse futures noteerden voorbeurs lager en er was in eerste instantie weinig reden tot optimisme. Laat in de middag werd het herstel dan toch ingezet en konden de rode cijfers weggewerkt worden. Wat al eerder opviel was de minimale stijging van de volatiliteit, waarmee zichtbaar werd dat ondanks de dalende koersen de onzekerheid onder beleggers niet toenam. Negatieve divergentie in deze vorm is veelal een positief teken voor de markten. De S&P 500 eindigde de sessie 0,31% hoger op 2.078 punten.

Het  bericht over de tragische dood van de Britse parlementariër Jo Cox was ook van invloed op het koersverloop van de avondsessie. Als voorstander van de Europese Unie heeft deze gebeurtenis mogelijk gevolgen voor het referendum. De campagnes worden in ieder geval voor korte tijd opgeschort en een dergelijke gebeurtenis kan tot sympathie leiden voor het pro-EU-kamp.

Het gevolg hiervan was dat de goudprijs rake klappen kreeg. De sessie werd afgesloten op de low van de dag op $ 1.282, een flink stuk onder de top van $ 1.319 per ounce. Dit verandert het beeld voor goud en met dit soort bewegingen is mijn enthousiasme voor nu wel getemd.

Leuke dobbel

Voor beleggers die wel van een gokje houden, kan ik een optieconstructie aandragen waarmee aanzienlijke rendementen te behalen zijn. Wanneer u een Brexit verwacht, biedt een put butterfly op de AEX-index uitkomst. Met weekopties die de dag na het referendum expireren, heeft u de juiste instrumenten tot uw beschikking.

Mocht de uitslag negatief zijn, dan zijn de meningen verdeeld over de gevolgen op de markten. Mijns inziens moeten beleggers wel rekenen op een daling van minimaal 5%. Niveaus van onder de 400 punten gaan we dan meemaken. Door een butterfly 400 – 390 – 380 met expiratiedatum 24 juni aan te kopen, kunt u zo uw portefeuille indekken of zelfs profiteren van een daling. De constructie bestaat uit vier opties waarbij u de buitenste ‘vleugels’, de puts 400 en 380, koopt, terwijl u de put 390 juist twee keer verkoopt.

Het mooie van een butterfly is het beperkte risico. U kunt nooit meer verliezen dan uw inleg. In het geval van deze constructie is dat zo’n € 80. Best acceptabel zou ik zo zeggen. Wanneer de AEX op precies 390 expireert, wat natuurlijk nooit gebeurt, dan krijgt u € 1.000 terug. Dit zijn winstpercentages die bij menigeen tot de verbeelding spreken. Een klein risico en tegen een hoge potentiële return.

 

Om dit verhaal een beetje ‘body’ te geven leg ik graag nog even uit waarom juist deze butterfly nu aantrekkelijk is. De skew van de out-of-the money puts loopt aardig op, zodat de constructie relatief goedkoop is op te zetten (call butterfly 430 – 440 – 450 kost € 1,35). Bovendien verwacht ik dat de markt richting de 380 punten steeds meer (tijdelijke) steun gaat vinden. De bandbreedte waarop deze constructie geld oplevert, is tussen de 380,20 en 399,20 punten, best ruim.

Als afsluiting wil ik wel benadrukken dat dit soort strategieën extreem risicovol zijn. Als u één butterfly aankoopt, is het allemaal wel te overzien vermoed ik. Maar doe zoiets met kleine bedragen, want bij een AEX-stand buiten de zojuist benoemde niveaus bent u uw volledige inleg kwijt. En van € 80 naar € 0 is nog steeds -100%!

Expiratie

Na een zwakke week staan vanochtend in Azië eindelijk wat plussen op het scherm. Echt overtuigend is het niet, maar de Nikkei schrijft 1,2% bij. In China wint de Shanghai Composite 0,4%, al zijn de koersuitslagen deze week niet groot uitgevallen. De huidige onzekerheid op de markten lijkt van beperkte invloed op de Chinese aandelen. 

De S&P 500 future is in de nachtelijke sessie dicht bij huis gebleven en staat op een kleine plus. Na de zwakke periode lijkt de markt vandaag rijp voor een positieve sessie. De risicobereidheid onder beleggers neemt toe en koopjesjagers worden actief. In Europa gaan de aandelen ook voortvarend uit de startblokken. De openingswinsten liggen rond de 0,8%, waarmee de AEX uitkomt op 422 punten.

 

- S&P 500 future +0,02%

- NASDAQ future +0,06%

- Olie future +0,97%

- Goud future -0,95%

- AEX future +0,84%

- DAX future +0,76%

- Euro/dollar +0,12%

Beleggers moeten vandaag wel rekening houden met de juni-expiratie. Gedurende de dag expireren de index- en aandelenopties in zowel Europa als Amerika. Dit kan leiden tot extra volatiliteit. Verder is de financiële agenda zo goed als leeg. Weinig staat een herstelbeweging voor vandaag in de weg, al kan in het huidige beursklimaat de stemming snel omslaan.

Disclaimer:Tycho Schaaf is beleggingsspecialist bij online broker LYNX. De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft geen positie in één van voornoemde financiële instrumenten. 

Door Tycho Schaaf