Nieuws/Financieel

4e correctie AEX van 2016

Reuters

Drie forse neerwaartse candlesticks zorgden voor de 4e correctie van dit jaar. Ook is hiermee de belangrijke steunzone rond de 426 weer in zicht gekomen. Hiermee is opnieuw een belangrijk kantelpunt bereikt.

Reuters

Visie technische analyse:

De belangrijkste vraag voor de komende dagen is of de AEX verder zal verzwakken met een structureel meerdaags slot onder de 426-grens, of dat hier opnieuw een opwaartse draai zal plaatsvinden die we in de afgelopen maanden meerdere keren bij deze zone zagen plaatsvinden. We moeten in de komende dagen dan ook zeer alert zijn op de vorming van omkeerpatronen rond deze zone, een kortstondig slot of intraday-overshoot onder de 426 zou overigens niet direct een verslechtering betekenen, daarvoor is een structureel slot hieronder noodzakelijk. Toch achten we de kans het grootst dat deze steunzone intact zal blijven en het startpunt van een volgende opgaande beweging zal zijn richting opnieuw de 453 – 458 toppen in de komende weken. Wel zal het aanzienlijk langer gaan duren voordat ons volgende middellangetermijndoel van 475 op de borden kan komen.

Medio vorige week testte de AEX nog de 453-top waarna de huidige terugval in slechts 3 dagen tijd plaatsvond met meerdere forse neerwaartse candlesticks. De doorbraak afgelopen vrijdag tot onder zowel enkele horizontale steunpunten evenals het 50-daags en 200-daags gemiddelde zorgden voor een verzwakking in het kortetermijnbeeld van de AEX. Uiteindelijk bleef de AEX gisteren net boven de belangrijke steunzone rond de 426 liggen. Hiermee bedraagt de terugval ruim 5% en kunnen we spreken van de 4e correctie van dit jaar. We spreken van een normale correctie bij een terugval van 5% tot 10%. De eerste twee zware correcties van dit jaar vonden in januari en februari plaats. Deze maakten toen deel uit van de lange en forse correctie fase die in de lente van 2015 was gestart. Uiteindelijk werd in februari een zeer belangrijke bodem in het langetermijnbeeld geplaatst bij 378,50.

Het belang van 426

De neerwaartse doorbraak van afgelopen vrijdag en daarmee de verzwakking van de stijgende kortere trend zorgde gisteren voor een krachtig verder neerwaarts vervolg. De AEX opende met een forse neerwaartse gap en deze bleef voor een groot deel (ruim 3 indexpunten) openstaan. Uiteindelijk bleef de AEX net boven de 426 puntengrens liggen. Tijdens vorige terugvallen in de afgelopen maanden bleek de zone rond 426 telkens het kantelpunt van de AEX te zijn waardoor hier een belangrijke en krachtige steun is ontstaan. Als we kijken naar de gehele beweging vanaf de 378,50 bodem tot aan de 458 top dan ligt hier ook het 38,2%-Fibonacci-retracementniveau. Een risico in deze markt blijft het potentiele toppatroon dat in de afgelopen periode is gevormd. Bij de 426 ligt namelijk ook de neklijn van een hoofd-schoudertoppatroon. Een structurele en neerwaartse doorbraak van enkele dagen onder de 426 zou ook dit patroon activeren en meer neerwaartse ruimte vrijmaken.

Buitengrenzen stijgende middellangetermijntrend

Een structureel slot onder de 426 zorgt voor een verheviging van deze 4e correctie en verdere verzwakking. In dat scenario ligt het volgende steunpunt bij 418 en is zelfs een verdere beweging naar de zone 400 – 409 mogelijk. Toch is deze volgende terugval naar onze mening nog steeds een zoektocht naar de buitengrenzen van de nieuwe stijgende middellangetermijntrend.

Deze trend moet nog vorm krijgen. Wel zorgt deze terugval ervoor dat ons eerstvolgende middellangetermijndoel van 475 waarschijnlijk niet meer in de komende maand bereikt zal worden, maar dat dit aanzienlijk langer zal duren. Voor de komende paar dagen moeten we zeer alert zijn op de vorming van bodempatronen of een verdere verslechtering rond de 426. De eerste verbetering treedt op zodra de gisteren gevormde neerwaartse gap tussen de 432,30 en 435,60 wordt gesloten.