Financieel/Geld

Wiebes: zzp’er hoeft niet te vrezen

— null

Door Ertan Basekin

Staatssecretaris Wiebes: „Geen boetes of naheffingen.”

Staatssecretaris Wiebes: „Geen boetes of naheffingen.”

Foto Dijkstra

Amsterdam - Zzp’ers en opdrachtgevers hebben niets te vrezen van eventuele boetes en naheffingen. Dat staat in een brief die staatssecretaris Wiebes (Financiën) heeft verstuurd naar enkele tientallen branches.

Staatssecretaris Wiebes: „Geen boetes of naheffingen.”

Staatssecretaris Wiebes: „Geen boetes of naheffingen.”

Foto Dijkstra

,,Als een opdrachtgever een zzp'er inhuurt en de Belastingdienst achteraf constateert dat er sprake is van loondienst, zal de fiscus geen naheffing, boetes en correctieverplichtingen voor de loonheffingen opleggen. In dat opzicht kunnen opdrachtgevers dus met een gerust hart zaken doen met zzp’ers”, aldus Wiebes.

Begin volgende maand krijgen ruim een half miljoen zzp’ers een brief met een dergelijke strekking op de mat.

Wiebes heeft eind vorig jaar besloten om de handhaving van zijn nieuwe wet om schijnconstructies tegen te gaan, op te schorten tot 2018. De staatssecretaris ging over tot die maatregel, omdat er op grote schaal onduidelijkheid bestond over de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA).

Veel bedrijven namen daardoor massaal afscheid van hun zzp'ers. Veel zelfstandige ondernemers klaagden ook steen en been dat zij geen opdrachten meer kregen.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Financiën is het nu de bedoeling om de onzekerheid bij zzp’ers en opdrachtgevers weg te nemen. ,,We zullen alleen optreden tegen kwaadwillende partijen. Dan moet je denken aan partijen die met opzet een situatie van schijnzelfstandigheid laten ontstaan of voortbestaan”, aldus de zegsman.

Zzp-expert Pierre Spaninks verwacht echter niet dat deze brief de onrust zal wegnemen. ,,Vooral de grote bedrijven die soms wel honderden zzp’ers inhuren blijven huiverig. Zij kunnen het niet aan hun aandeelhouders verkopen dat ze mogelijk kwaadwillend bezig zijn.”