Financieel/Geld

Hoe de open haard de keuken insloop

Door Pieter van Erven Dorens

1 / 2

www.haardenexpert.nl

Amsterdam - De veranderde samenleving, met meer werkende vrouwen en meehelpende mannen, zie je terug in de plattegrond van moderne huizen. De keuken is het middelpunt geworden.

1 / 2

www.haardenexpert.nl

„Vroeger zat de keuken in het donkerste hoekje van het huis, nu zetten we het in de zon”, zegt architect Heiko Hulsker van het gelijknamige kantoor in Haarlem. „De zitkamer is bijna altijd een tv-kamer geworden. Of waar je een krantje leest. Met Sinterklaas ga je er zitten. Het zitkameroppervlak neemt af, het keukenoppervlak toe”.

Zwembad

Hulsker zette al talloze villa’s neer en werkt nu in de regio Kennemerland aan diverse grote transformatieprojecten, zoals de verbouwing van het voormalige Provinciaal Ziekenhuis Meer en Berg tot het Carré van Bloemendaal met 44 exclusieve woningen. De grootste heeft een zwembad met een bodemvloer die omhoog kan, zodat zich een extra kamer vormt.

Vanwege het toegenomen belang van de keuken, moet bij een verbouwing vaak de hele indeling op de schop. Hulsker: „Wij zijn veel oude huizen, die vaak waanzinnig mooi zijn, aan het transformeren. Van de zitkamers maken wij keukens.”

Ontwerp voor een woonkeuken door Hulsker Architecten.
2 / 2

Ontwerp voor een woonkeuken door Hulsker Architecten.

Heiko Hulsker

Keuken nieuwe stijl

In de keuken nieuwe stijl hoort volgens Hulsker een open haard. „Een open haard in een keuken is een must. Het is niet de vraag of hij er komt, maar of hij op hout of gas is. Dat zie je al in huizen vanaf vijf ton.”

Frank van Manen van NAT architecten heeft in zijn zelfontworpen hoekhuis in Amsterdam Zeeburgereiland ook een open haard in zijn woonkeuken. „Er zit een 800-liter watervat boven waarmee je het huis in de winter kan verwarmen”, aldus de architect.

Dubbele douches

Hulsker constateert meer verschuivingen in de wensen. „Het bad raakt uit. Ik heb zelfs al drie huizen gemaakt waar geen bad meer in zit. Mensen hebben geen tijd meer om in bad te gaan. Dubbele douches zijn wel in. Een bad komt er vooral omdat mensen dat van vroeger gewend zijn.

Garages doen veel mensen tegenwoordig ook zonder. Hulsker: „Auto’s hoeven niet meer binnen. Als mensen dan toch voor een garage kiezen, zie je die vaak vol staan met fietsen, scooters en andere spullen.”

Willem 1955
10 okt. 2017 08:31

Ik hou het zoals het is, bij nieuwbouw kun je dit soort zaken direct regelen, een bestaand huis zo omtoveren is duur en deze regering straft elk initiatief achteraf financieel af.

Charquin
09 okt. 2017 08:43

Ik heb de houtkachel gewoon in de kamer staan en als hij aanstaat kook ik daar gewoon op. Ook modern slowcooking. Stoof peertjes, stoof appeltjes, stoofvlees, soep, noem maar op. Heb ik meer aan dan een openhaard in de keuken. Bad nooit gehad geen tijd voor en kost te veel water, doche is veel schoner voor de mens en huid. Garage is gastenverblijf geworden en een carport is beter voor auto, hoes erover en de auto blijft schoon en droog .