Nieuws/Financieel

’China zet zich in voor vrijhandel’

De Chinese vice-premier Zhang Gaoli (r).

De Chinese vice-premier Zhang Gaoli (r).

AFP

Amsterdam - China is tegen protectionisme en zet zich in om vrijhandel te bevorderen. Dat heeft vice-premier Zhang Gaoli zondag gezegd in Peking.

De Chinese vice-premier Zhang Gaoli (r).

De Chinese vice-premier Zhang Gaoli (r).

AFP

Van een onzer verslaggevers

“China is bereid met landen samen te werken om zo verschillende vormen van protectionisme in handel en investeringen tegen te gaan”, zei Zhang tegenover het China Development Forum. Dat meldt persbureau Reuters.

“We moeten doorzetten op het gebied van economische globalisering, we kunnen niet terugkeren op onze schreven vanwege tijdelijke moeilijkheden. De groei van de wereldeconomie is zwak en protectionisme neemt toe”, stelde de vice-premier.

China werpt zich steeds meer op als voorvechter van vrije handel en globalisering, nu de VS onder president Trump protectionistische maatregelen zoals hoge invoertarieven heeft aangekondigd.

Dit weekend konden de de financiële leiders van de G20 het niet eens worden over het standpunt ten aanzien van vrijhandel. De VS weigerde volgens betrokkenen om in te stemmen met een slotverklaring waarin protectionisme werd afgewezen. Ook over een paragraaf over klimaatverandering werden de twintig landen het niet met elkaar eens.