Nieuws/Financieel

'Openingsverlies voor AEX'

De effectenbeurs in Amsterdam opent dinsdag waarschijnlijk met verlies. Ook de andere Europese aandelenbeurzen zullen lager beginnen, na de sterke koerswinsten op maandag. Op Beursplein 5 staan de AEX-fondsen Philips en TNT in de belangstelling. Zij brachten voorbeurs hun kwartaalresultaten naar buiten.

De blik is daarnaast gericht op de Verenigde Staten, waar de Federal Reserve begint aan zijn tweedaagse beleidsvergadering. ,,Een hele slechte beursdag zal het echter niet worden en mogelijk dat de koersen later op de dag weer wat aantrekken. In Amsterdam zullen de beter dan verwachte cijfers van Philips mogelijk enige steun bieden", aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

Elektronicabedrijf Philips zag de winst in het afgelopen kwartaal dalen, ondanks de rugwind die de sterke dollar bood. Hogere investeringen bij met name de medische divisie zijn daarvoor verantwoordelijk. De kwartaalomzet nam wel toe.

TNT

Koeriersbedrijf TNT, dat onlangs een overnamebod ontving van zijn Amerikaanse branchegenoot FedEx, leed in het eerste kwartaal een nettoverlies van 19 miljoen euro. Het verlies ontstond onder meer door de kosten van de reorganisatie van het bedrijf.

Uitzender Randstad en chemicaliëndistributeur IMCD zullen mogelijk bewegen op advieswijzigingen. De Amerikaanse bank Goldman Sachs schroefde zijn aanbeveling voor Randstad op, terwijl het advies voor IMCD werd verlaagd.

Apple

Op Wall Street maakte Apple maandag na de slotbel zijn resultaten bekend. De Amerikaanse technologiegigant boekte in het afgelopen kwartaal een flink hogere winst dankzij een sterke stijging van het aantal verkochte iPhones. Vooral in China deed Apple goede zaken. Het concern kondigde verder aan zijn aandeleninkoopprogramma te vergroten en meer dividend uit te keren.

In het Verre Oosten gingen de belangrijkste beursgraadmeters dinsdag overwegend omlaag. De Nikkei in Tokio was een positieve uitschieter en eindigde 0,4 procent in de plus. Beter dan verwachte resultaten van de Japanse robotmaker Fanuc, een zwaargewicht in de Japanse hoofdindex, boden steun aan de handel.

Dow-Jonesindex

De beurzen in New York sloten maandag in de min. De Dow-Jonesindex eindigde 0,2 procent lager op 18.037,97 punten. De brede S&P 500 verloor 0,4 procent tot 2108,92 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq ging 0,6 procent omlaag tot 5060,25 punten.

Op de Europese aandelenbeurzen werden eerder op de dag flinke winsten geboekt. De Amsterdamse AEX-index eindigde 1 procent hoger op 509,24 punten, het hoogste punt van het jaar. De MidKap klom 1,4 procent tot 784,61 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt gingen 0,5 tot 1,9 procent omhoog.

De euro was dinsdag voorbeurs 1,0894 dollar waard, bijna evenveel als bij sluiting van de Europese aandelenmarkten op maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,2 procent naar 56,32 dollar. Brentolie daalde 1 procent tot 64,20 dollar per vat.