Nieuws/Financieel

Olie nog niet definitief in de lift

Door Gökhan Erem

De olieprijs is de afgelopen weken aan het bijkomen van de duikeling van 2014. Met deze stabilisatie is het dalen van de olieprijs oud nieuws. Wat volgt? Een nieuwe en diepere daling of een “onverklaarbare” snelle stijging?

Markten hebben de neiging te extrapoleren. Dat gebeurt het sterkst bij een beweging die iedereen opvalt. De geluiden dat EUR/USD pariteit zal bereiken en olie onder USD 30,- zal duiken vinden vaker en luider uiting dan bij rustiger koersverloop met meer tegenkracht van kopers. Alles went en zo ook extremiteiten. Na een tijdje is de gekkigheid is er dan gewoon vanaf.

Zo geldt ook dat bij aanhoudende eenzijdige bewegingen makkelijk aangenomen wordt dat koersen even sterk in dezelfde richting zullen blijven bewegen. Dat kan natuurlijk niet eeuwig doorgaan maar zonder tegenbericht is het goed genoeg, denken we dan. De hoofdmoot van de marktpartijen belegt zo en daar is niets op tegen.

Sterker, de meest veilige weg is ook naar onze mening meestal die van de trendvolger. Zolang het belang van het missen van bodems en toppen gerelativeerd wordt is dat een bewezen en begrijpelijke strategie. Iedereen zegt het en iedereen blijkt zo te handelen, dus waarom niet meedoen is de overtuigende factor daarbij. Al valt het missen van bodems en toppen psychisch echt niet mee. Dat is inherent aan trendvolgende strategieën.

Toch maakt het “veilige” groepsgevoel voor velen de trend de meest comfortabele plek in de markt. “Liever met de wind mee dan tegen de wind in”, is de stelling. Ik kan dat ook niet weerleggen eerlijk gezegd.

Dan hebben we de groep die volledig anders denkt, per definitie. De critici die anders denken om het anders denken. Zij hebben het pas echt mentaal zwaar. Zij moeten accepteren “alleen” te staan en halen huzarenstukjes uit om hun overtuiging te beschermen tegen ontzenuwende invloeden.

Iedereen vindt het juist en zij vinden dat het anders moet. Niet soms, nee, het is een strategie, dus altijd. Contrarians heet deze groep stijfkoppen die de Trend Followers als hun aartsvijand zien. Het bijbehorende vroege vogel/haantje de voorste effect geeft uiteraard de grootste winstmogelijkheden maar dan moet je het wel bij het rechte eind hebben en de meerderheid van de markt (nog) niet. Ook deze insteek kan ik goed begrijpen, maar makkelijk is het zeker niet. Een slimmerik zei eens: ”Voorspellen is best moeilijk, zeker als het om de toekomst gaat.”

Onze realiteit als analisten/beleggers is dat we bij analyse van een waarde de gedragingen van beide soorten beleggers naar waarde moeten zien in te schatten.

In Brent Oil is dit aan de hand.

Deze trend heeft vele volgers, echter sinds begin dit jaar geven zij geen nieuwe impuls. Het is wachten op de daling en er wordt geen schepje bovenop gedaan momenteel. Sterker, vorige week werd bekend dat een groter aantal platforms dan verwacht werd gesloten waarop een scherpe stijging ontstond. “Shorts squeeze” werd direct als label op deze beweging gedrukt, hetgeen naar mijn mening een teken van ontkenning is. Er is gewoon gekocht, er is besloten om te kopen, om welke reden dan ook, uit welke positie dan ook geredeneerd, meer dan verkopers konden tegenhouden. Dat feit telt het zwaarst.

De analyse van de RSI zegt ons dat deze stijging buiten de categorie “normaal in deze trend” valt. Daarmee is de trend nog niet om want als het bij koersen onder USD 60,- blijft is een verdere daling met lagere koersdoelen dan de recente bodems kansrijk. De groene bogen geven een negative reversal signaal weer dat dat scenario staaft.

Dat signaal als ook de meest steile trend in het rood zijn historie bij koersen boven USD 60,-. Dan hebben de contrarians die dit in beweging hebben gezet hun gelijk gehaald en zullen zij bijval verwachten van trendvolgers. In dat geval verwacht ik dat ze het pas weer oneens zullen zijn met de stijging in de buurt van USD 75,-. Daar bevinden zich de beslissingspunten van de rustigere en langere termijn verkopers met diepere zakken. Zij definiëren de trend in het blauw die naar verwachting enige weerstand zal opwerpen. Remember where you heard it first, en bedenk daarbij ik ben niet eens een contrarian. Prettig weekend voor nu.

Door Gökhan Erem