Nieuws/Financieel

Lichte onrust op Wall Street

Door Royce Tostrams

Ik zie nog geen rode vlaggen op Wall Street, wel enkele signaaltjes die aangeven dat we in onrustiger vaarwater terechtkomen. September staat bovendien bekend als een ruwe beursmaand. In deze nieuwe column  bespreek ik de opleving van Wall Street's paniekbarometer en het stagnerende koersverloop van de Dow Jones Industrials index.

VIX index

De VIX index, Wall Street's paniekbarometer, lijkt wat op te veren. De VIX index heeft de correctieve fase verlaten en maakt nu ruimte vrij voor een herstel richting de bovenkant van de neutrale bandbreedte, waarvan rond 18,22 de top ligt van 14 maart. Er ligt steun op 10,32 (bodem van 3 juli). De recente opleving signaleert dat Wall Street in onrustiger vaarwater terecht kan komen.

 

Korte termijn analyse Dow Jones

Eerst het dagelijkse gebeuren op Wall Street. Wall Street op de trom en probeert door te breken. Technisch bezien is er sprake van een adempauze in de lange termijn opwaartse trend. De Dow Jones index heeft in juli een nieuw all time high neergezet, maar laat sindsdien een wispelturig beeld zien tussen steun 16.333,78 (gevormd op 8 augustus) en weerstand 17.151,56 (gevormd op 17 juli). Maar het feit dat de beurs er maar niet in slaagt de top van juli opwaarts te breken is een teken aan de wand. Het wijst op behoedzaamheid in de beleggersgemeenschap. We zien pas ruimte voor meer potentieel na een doorbraak en slotstand boven weerstand 17.151,56 (gevormd op 17 juli). Na een uitbraak boven weerstand 17.151,56 wordt 18.500 het volgende opwaartse koersdoel. Steun hanteren we op 16.333,78 (gevormd op 8 augustus).

 

Lange termijn analyse Dow Jones

De meerjarige uptrend van de Dow Jones index in New York is intact. Voor een hervatting ervan moet de Dow Jones index boven de laatste top breken

 

Wat is de VIX Index?

Beleggers wereldwijd gebruiken de VIX als een toonaangevende graadmeter van onrust oftewel men meet er de volatiliteit mee. VIX staat voor de Chicago Board Options Exchange Volatility Index, een index die de implied volatility van S&P 500 indexopties weergeeft.

Kan een belegger handelen in de VIX?

O.a. BNP Paribas geeft Turbo's op de VIX future uit. Op de Tostrams site wordt de actuele stand (spot) van de VIX gevolgd. Een belangrijk verschil tussen de futures en de ‘spot’-VIX is dat deze laatste heftiger kan reageren dan de future. Een belegger die zou willen anticiperen op een stijging van de VIX index zou dan een Turbo Long kunnen aanschaffen. Daarmee wordt dan bescherming gezocht tegen mogelijke onrust in de markt.

Conclusie

Concluderend stel ik vast dat hoewel de lange termijn uptrend op Wall Street intact is, de Dow Jones index al enige tijd pas op de plaats maakt. De combinatie met de lichte stijging van de VIX geeft aan dat we in onrustig vaarwater terecht kunnen komen. De maand september staat bovendien bekend als een ruwe beursmaand. Uiteraard blijf ik ook op Twitter https://twitter.com/roycetostrams de markten actief voor u volgen.

Door Royce Tostrams