Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Dokter dramt eigen zin door

06 FEB 2014 Arianne Mantel

UTRECHT - De meerderheid van de artsen (63 procent) legt aan de patiënt slechts één mogelijke behandeling voor en betrekt de patiënt niet bij de definitieve keuze.

Foto: ANP

En dat terwijl zeven van de tien patiënten samen met hun dokter willen beslissen over hun behandeling. Dat blijkt uit een recent onderzoek van patiëntenfederatie NPCF onder 8200 deelnemers. Het meest genoemde argument voor het samen willen beslissen is dat men zegt zichzelf het beste te kennen.

„Uit de honderden reacties maken wij op hoe belangrijk mensen het vinden dat de dokter ze betrekt bij beslissingen over zaken als wel of niet opereren, wel of niet verder onderzoeken, wel of niet overgaan tot medicatie, enzovoorts”, zegt Wilna Wind, directeur van de NPCF.

Maar dat dat lang niet altijd gebeurt, komt ook duidelijk naar voren. Deelnemers geven aan dat dokters daar niet altijd voor open staan: „Ik had kopieën gemaakt van een nieuwe behandeling, maar die werden achteloos terzijde geschoven”, schrijft een patiënt.

Een andere patiënt zegt: „Zijn mening was voor mijn gevoel wet.” Ook vinden mensen dat tijdsdruk het idee om samen te beslissen in de weg staat.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
10.2 °C
O1
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%
Gezondheid
E-health
Zorg&Gezin