Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: Stock.xchng

'Negeer linkshandige niet langer'

13 FEB 2014

NIJMEGEN - „Neurowetenschappers en genetici, schrap linkshandigen niet langer uit wetenschappelijke onderzoeken.” Deze oproep doet onderzoeker Roel Willems van het Nijmeegse Donders en Max Planck Instituut.

Op dit moment mogen linkshandigen vaak niet meedoen aan hersenonderzoeken, of deze data wordt na afloop geschrapt als het een lastig verklaarbare uitkomst geeft. „We hebben het over ongeveer 10 procent van de bevolking. Het is zonde om deze hele groep uit te sluiten”, vindt Willems, zelf ook linkshandig.

Het is wetenschappelijk aangetoond dat er verschillen zijn in de werking van de hersenhelften tussen mensen die links- en rechtshandig zijn. Bij linkshandigen is er bijvoorbeeld een minder groot verschil in de werking van de linker- en rechterhersenhelft, bij rechtshandigen is dat verschil veel duidelijker.

„Maar we weten niet waar die verschillen door komen en hoe het precies in zijn werk gaat”, zegt Willems. „Het gaat niet zo zeer om die linkshandigheid, maar meer om de basale dingen die wij wetenschappers kunnen leren hiervan, namelijk genetische dingen die we nog niet kennen.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
22.0 °C
OZO3
Beurs AEX
AEX 520.58
+ / - -0.25%
Gezondheid
E-health
Zorg&Gezin