Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Slingeland: meest patiëntvriendelijke ziekenhuis
Slingeland: meest patiëntvriendelijke ziekenhuis
Foto: .

Hier moet je zijn als je ziek bent

24 SEP 2014 Arianne Mantel

Bunnik - Het patiëntvriendelijkste ziekenhuis van ons land staat in Doetinchem. Patiënten hebben het Slingeland Ziekenhuis vanmiddag als beste uitgeroepen waarbij het geduld van de 1600 tellende zorgverleners aldaar werd geroemd, alsmede het vermogen tot geruststellen en de pijnloze behandelingen.

Jan van Bodegom, directeur Alexander Monro Ziekenhuis - meest patiëntvriendelijk zelfstandig behandelcentrum
Jan van Bodegom, directeur Alexander Monro Ziekenhuis - meest patiëntvriendelijk zelfstandig behandelcentrum
Foto: ANP

Daarnaast is als meest patiëntvriendelijk zelfstandig behandelcentrum (zbc) het Alexander Monro Ziekenhuis in Bilthoven verkozen. Bij deze vrij jonge borstkankerkliniek voelen de patiënten zich vanaf de ontvangst al gerust gesteld en persoonlijk behandeld.

Zorgkaart

Dat komt voort uit de gegevens van Zorgkaart Nederland, een onderdeel van de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF). Dit is de grootste site van de zorg waar patiënten een waardering kunnen achterlaten over een zorginstelling of een zorgverlener. Inmiddels staan er op Zorgkaart Nederland in totaal 189.000 waarderingen online, hier komen er maandelijks gemiddeld 4500 bij. Factoren die meewegen in de ranking zijn afspraken, accommodatie, medewerkers, luisteren, informatie en behandeling.

Manager Silvia van den Berg van het Slingeland Ziekenhuis en Jan van Bodegom van het borstkankerziekenhuis reageerden blij verrast. Voor vooral Van Bodegom is het een opsteker omdat zijn kliniek pas 16 maanden open is. "Dat we ons in zo’n korte tijd hebben waargemaakt, is iets waar we ongelooflijk trots op zijn." Van den Berg sprak van een enorme pluim. "Maar we gaan niet achterover zitten, we blijven kritisch."

Uit de trendanalyse komt naar voren dat patiënten van de hoogst gewaardeerde ziekenhuizen steeds vaker aangeven dat ze een goede, duidelijke uitleg hebben gehad en dat men zich op zijn gemak gesteld voelt. Bij het Máxima Medisch Centrum, dat een mooie tweede plek heeft gekregen, wordt het gebouw vooral hoog gewaardeerd. Bij de top drie van ziekenhuizen en klinieken schrijven patiënten opvallend vaak de woorden 'aardig', 'vriendelijk' en 'betrokken' op.

Vertrouwen

De zbc's worden overigens hoger gewaardeerd dan de ziekenhuizen. Vrijwel alle patiënten van deze top 3, het Alexander Monro Ziekenhuis (borstkanker), het Medisch Centrum Waalre en Aesthetic Beauty Clinics zeggen de kliniek aan te bevelen bij familie of vrienden. Het borstkankerziekenhuis scoort op veiligheid, vertrouwen én het feit dat de diagnose dezelfde dag nog komt.

Uit de Zorgkaart komt verder naar voren dat de apothekers qua beroepsgroep er het slechtst vanaf komt: patiënten geven deze een 6,5. De hoogst gewaardeerde beroepen zijn oefentherapeuten, de mondhygiënisten, logopedisten, huid- en fysiotherapeuten.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.8 °C
WZW4
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%
Gezondheid
E-health
Zorg&Gezin