Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

NPCF onderzoekt medische missers

24 APR 2015

Patiëntenfederatie NPCF begin een groot onderzoek naar het voorkomen van medische fouten. Daarbij gaat het niet alleen om wat zorgprofessionals kunnen doen om medische missers tegen te gaan, maar ook wat patiënten zelf kunnen doen.

Foto: ANP

Directeur Wilna Wind: "Er gaat veel goed in de zorg, maar lang niet altijd. Soms hebben fouten of foutjes een fatale afloop, soms alleen minimale gevolgen. De oorzaak kan een kleine onachtzaamheid zijn die met een beetje oplettendheid van de patiënt voorkomen kon worden. Neem iemand die in het ziekenhuis ligt en nuchter moet blijven. Als die 's ochtends een boterham met jam krijgt, kan die zelf ook aan de bel trekken. Moest ik niet nuchter blijven?"

Valse bescheidenheid

Volgens NPCF blijkt uit reacties geregeld dat patiënten merken dat er iets mis gaat in de zorg, maar dat ze niet gehoord worden als ze er iets van zeggen. Of dat mensen niet aan de bel trekken. Soms uit terughoudendheid, soms uit valse bescheidenheid. De NPCF wil nu weten hoe vaak dit voorkomt. De uitkomsten van de meldactie zullen worden gebruikt om te werken aan patiëntveiligheidskaarten waarmee patiënten zelf kunnen zien hoe ze hun veiligheid in de zorg kunnen vergroten.

Per jaar overlijden in Nederland bijna duizend mensen aan onnodige fouten in ziekenhuizen. Het gaat dan om vermijdbare fouten. Dat getal neemt overigens al jaren af. In 2013 overleden 900 mensen als gevolg van vermijdbare fouten in het ziekenhuis. Twee jaar eerder overleden nog 1600 mensen aan vermijdbare fouten in het ziekenhuis. Zo'n 26.000 mensen lopen jaarlijks onnodig schade op.

Meedoen aan het onderzoek? Vul hier de vragenlijst in!

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
13.9 °C
O2
Beurs AEX
AEX 516.71
+ / - -0.56%
Gezondheid
E-health
Zorg&Gezin