Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Doe-het-zelfset voor uitstrijkje

06 MEI 2015 René Steenhorst

Amsterdam - Drie academische ziekenhuizen in Nederland bestuderen een vrouwvriendelijke methode voor onderzoek naar baarmoederhalskanker. De studie richt zich op afname, door de vrouw zelf, van wat celmateriaal van de baarmoedermond.

dr. Chris Meijer
dr. Chris Meijer

Het omvangrijke wetenschappelijk onderzoek loopt vooruit op het volgend jaar veranderende landelijke bevolkingsonderzoek naar deze vorm van gynaecologische kanker.

HPV

Vanaf 1 maart 2016 zal het uitstrijkje van iedere vrouw bij de huisarts standaard eerst worden getest op de aanwezigheid van het humaan papillomavirus (hpv), in plaats van op de aanwezigheid van afwijkende cellen, zoals al jaren gebeurt.

De hpv-test is gevoeliger voor afwijkingen aan de baarmoedermond dan het huidige cytologische onderzoek, zegt patholoog prof. dr. Chris Meijer van het VUmc. „Hierdoor is eerder duidelijk of vrouwen risico lopen op het krijgen van baarmoederhalskanker.” Het humaan papillomavirus is de veroorzaker van baarmoederhalskanker. Meijer verwacht dat het virus bij 5-6 procent van de onderzochte vrouwen wordt aangetroffen, voornamelijk in de leeftijdsgroep 30-60 jaar.

In de regio's van het VUmc in Amsterdam, het Erasmus MC in Rotterdam en het Radboudumc in Nijmegen, alsook in Utrecht, worden bijna 20.000 vrouwen benaderd mee te doen aan de 'Improve-studie'.

Professor Meijer: „Er zijn vrij veel vrouwen die het om uiteenlopende redenen moeilijk vinden bij de huisarts een uitstrijkje te laten maken. Deze vrouwen benaderen wij om dat nu zelf te doen, met een speciaal borsteltje in een 'zelfafname-set'. In hun eigen omgeving en in de sfeer die zij het meest ontspannen vinden.”

Als de gevoeligheid van de nieuwe hpv-test op het zelf afgenomen materiaal gelijkwaardig is aan die van het 'klassieke' uitstrijkje, dan zal de zelfafname-set in de toekomst standaard worden aangeboden aan alle vrouwen in Nederland.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
20.5 °C
O2
Beurs AEX
AEX 519.27
+ / - +0.5%
Gezondheid
E-health
Zorg&Gezin