Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: ANP

Wereldgezondheidsorganisatie hakt knoop door

Vlees op lijst 'kankerverwekkende stoffen'

26 OKT 2015

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft, zoals verwacht, bewerkt (rood) vlees toegevoegd aan de lijst van kankerverwekkende stoffen. Dat meldt de organisatie maandag. 

Industrieel bewerkte vleessoorten zoals (knak)worstjes, hamsoorten en ingeblikt vlees komen op dezelfde zwarte lijst als asbest, alcohol en sigaretten. Dat wil niet zeggen dat bewerkt vlees even gevaarlijk is als bijvoorbeeld asbest, benadrukt de WHO, alleen dat het bewijs voor het verband met kanker even sterk is.

Volgens de organisatie neemt het risico op darmkanker met 18 procent toe 'voor elke 50 gram bewerkt vlees die dagelijks wordt gegeten'. Er is mogelijk ook een verband met maagkanker.

Gewoon rood vlees zoals biefstuk, kalfsvlees, paardenvlees en lamsvlees, wordt een treetje lager ingedeeld in de iets minder alarmerende categorie 'waarschijnlijk kankerverwekkend'.

De onderzoekers schatten dat elk jaar 34.000 mensen sterven aan kanker doordat ze veel bewerkt vlees eten. Rood vlees is wellicht verantwoordelijk voor 50.000 doden per jaar.

'Complex'

De Vereniging voor de Nederlandse Vleeswarenindustrie (VNV) verwerpt de indeling van de WHO. "Het risico op kanker is complex en niet afhankelijk van een enkel attribuut, maar afhankelijk van veel meer factoren zoals leeftijd, genetica, dieet, leefomgeving en leefstijl", aldus de belangenorganisatie.

VNV wijst erop dat Nederlanders gematigde vleeseters zijn. "Nederlanders eten gemiddeld 20 gram vleeswaren per dag, beduidend lager dan wat als overmatig wordt gezien: meer dan 50 gram per dag."

Ook stelt de vereniging dat in het onderzoek uitsluitend is gekeken naar het gevaar van bepaalde stoffen in vleeswaren bij overmatige consumptie. "Er is echter geen inschatting gemaakt van het echte risico voor consumenten. Dit betekent dat er geen rekening is gehouden met de feitelijke blootstelling in relatie met het potentieel om kanker te veroorzaken."

Volgens de organisatie bevatten vleeswaren juist veel belangrijke voedingsstoffen zoals proteïnen, vitaminen en ijzer.

'Dit gaat te ver'

"Mensen zijn omnivoren, ingesteld om vlees te eten. Al duizenden jaren proberen we het vlees langer houdbaar te maken", reageert een woordvoerder van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL).

Volgens hem is alles wat de consument te veel eet, slecht. "Maar om bewerkt vlees nu in hetzelfde rijtje te zetten als kankerverwekkende stoffen als asbest gaat mij te ver. Dit mag niet gaan leiden tot een nieuwe E-nummer-hetze", aldus de woordvoerder.

Vertaalslag

De waarschuwing voor het eten van bewerkt vlees bevestigt volgens het Voedingscentrum de uitkomsten van eerdere onderzoeken. "Uit wetenschappelijk onderzoek is dit eerder naar voren gekomen. De conclusie van de Wereldgezondheidsorganisatie maakt deze bewijzen alleen maar sterker. Het past ook in de lijn die wij al hebben ingezet."

Het Voedingscentrum adviseert consumenten al niet te veel bewerkt vlees te eten omdat dit te veel zout bevat. "Voor rood vlees adviseren we maximaal 500 gram per week."

De Gezondheidsraad komt volgende week met een nieuwe rapport. "We gaan goed kijken naar dit rapport en de bevindingen van de WHO. We gaan hiervan een vertaalslag maken naar de consumenten. Dit moet begin volgend jaar klaar zijn", aldus het adviesorgaan voor regering en parlement.

 

 

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!

lees meer over

14.5 °C
ZW4
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%
Gezondheid
E-health
Zorg&Gezin