Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

'Bloed homo gevaar voor mensen met hemofilie'

02 NOV 2015

DEN HAAG - Mensen met hemofilie lopen mogelijk meer risico's nu homoseksuele mannen weer bloed mogen doneren. Dat zei de Nederlandse Vereniging van Hemofilie-Patiënten (NVHP) maandag.

Foto: ANP

Volgens de organisatie hebben mannen die seks hebben met mannen meer kans dan hetero's op ziektes als hiv, hepatitis en syfilis dan heteroseksuele mannen. Die ziektes kunnen levensbedreigend zijn voor mensen die bloed krijgen, aldus de NVHP.

Homo-mannen mochten lang geen bloed geven. Binnenkort mag dat als ze meer dan een jaar geleden voor het laatst seks hebben gehad met een andere man. Die wachttijd wordt in de toekomst misschien korter, zei minister Edith Schippers (Volksgezondheid). Dat is geen goed idee, vindt de NVHP, die zegt dat twaalf maanden het absolute minimum is. De organisatie wil ook dat de minister direct ingrijpt als duidelijk wordt dat het risico op ziektes toeneemt.

Mensen met hemofilie hebben geen stollingseiwitten in het bloed. Als ze bloeden, duurt het dus langer voor het bloed stolt. Ongeveer 1600 Nederlanders hebben de ziekte. Zij krijgen regelmatig stollingseiwitten toegediend.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
Gezondheid
E-health
Zorg&Gezin