Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: ANP XTRA

'Medische gegevens op eigen profielpagina'

08 MRT 2016

UTRECHT - Iedere Nederlander heeft over een paar jaar zijn eigen profielpagina op internet, met daarin zijn eigen medische gegevens. Dat is het idee achter een dinsdag gelanceerd project. ,,Mensen zien dan zelf hoe hun gezondheid zich ontwikkelt. En hoeven niet bij elke behandelaar opnieuw hun hele medische verleden te vertellen'', aldus patiëntenfederatie NPCF, een van de initiatiefnemers.

Het is de bedoeling dat patiënten zelf kunnen bijhouden wat ze doen en wat ze voelen. ,,De meeste mensen vertrekken van een doktersbezoek en bedenken dan wat ze nog hadden willen zeggen. In zo’n profiel kun je bijvoorbeeld schrijven: ik heb gisteren gesport en voelde me veel slechter met deze medicijnen. Als je het bijhoudt als een soort dagboek, weet je het als je de volgende keer naar de dokter gaat'', zegt een woordvoerder van de NPCF.

Volgens de organisatie gaan de profielen een stap verder dan het elektronisch patiëntendossier en andere 'gezondheidsdossiers'. ,,Sommige ziekenhuizen hebben al persoonlijke dossiers, maar we moeten kijken hoe we die veilig op elkaar kunnen aansluiten. Dit staat of valt met het vertrouwen van mensen dat het veilig is. Je gegevens moeten echt van jou zijn en van niemand anders. De Nederlandse overheid en ict vormen geen goed huwelijk, daarom trekken wij de kar'', laat de NPCF weten.

Eerst worden afspraken gemaakt over die randvoorwaarden, zoals de beveiliging. Daarna moet het project verder worden uitgewerkt en moet duidelijk worden wie opdraait voor de kosten.

De NPCF werkt samen met onder meer de verenigingen voor apothekers, fysiotherapeuten, huisartsen, medisch specialisten, ziekenhuizen, gemeenten, de GGZ en het ministerie van Volksgezondheid. Rond 2020 zou het online moeten gaan. ,,Je bepaalt zelf wat je er in wilt opnemen. Het zijn jouw gegevens. Je kunt ook beslissen: ik wil het niet, ik vind het niet veilig en niet leuk. Dan doe je niet mee'', aldus de NPCF.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.8 °C
WZW4
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%
Gezondheid
E-health
Zorg&Gezin