Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Instituut waarschuwt: geen behandeling mogelijk

Amerikaanse besmet met resistente ’nachtmerriebacterie’

26 MEI 2016

Waar de Amerikaanse toparts Tom Frieden al tijden voor waarschuwt, is werkelijkheid geworden. Een dodelijke bacterie, die resistent (ongevoelig) is tegen alle antibiotica, is onlangs aangetroffen in een mens. De bacterie werd gevonden bij een Amerikaanse vrouw, zo meldt de Washington Post.

Foto: AFP

In de urine van een 49-jarige vrouw uit Pennsylvania werd een stam van de E. colibacterie aangetroffen. Dat schrijven medici in een publicatie van de American Society for Microbiology. De onderzoekers stellen dat de ontdekking „de opkomst van echte pan-resistente bacteriën inluidt”, ofwel: een wereldwijde ongevoeligheid.

Zelfs de sterkste antibiotica hebben geen effect op deze bacterie. Dat komt doordat het zogenoemde carba-penemase eiwit, dat de bacterie produceert, de werking van het medicijn compleet ondermijnt.

Nachtmerriescenario

Het belangrijkste Amerikaanse gezondheidsinstituut schetst een nachtmerriescenario: dit soort gevaarlijke bacteriën heeft volgens de CDC potentie de helft van de getroffen patiënten te doden. Directeur Tom Frieden legt uit dat het mogelijk is dat mensen die besmet worden met dit soort bacteriën simpelweg niet behandeld kunnen worden.

De E. colibacterie is meestal een onschuldige darmbewoner bij de mens. Er zijn echter ook E. colistammen waarvan je ziek kunt worden. Volgens het RIVM komen de meeste infecties door rauw of onvoldoende verhit rundvlees, zoals gehakt, hamburgers en filet americain. Er is ook een kleine kans dat je het kunt oplopen na een bezoek aan de kinderboerderij. Mensen die met EHEC besmet zijn kunnen ook andere mensen besmetten, via de ontlasting.

Alarm

Vorig jaar werd al alarm geslagen toen de bacterie in varkens en op rauw vlees werd aangetroffen. Niet eerder droeg een mens de dodelijke bacterie.

Het is niet bekend hoe het met de Amerikaanse patiënt gaat. Zij en haar directe omgeving worden uitgebreid onderzocht.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.6 °C
OZO3
Beurs AEX
AEX 521.87
+ / - 0.0%
Gezondheid
E-health
Zorg&Gezin