Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Verslavingszorg wil verbod en legitimatieplicht

’High door slagroompatroon moet stoppen’

31 OKT 2016 René Steenhorst

AMSTERDAM - Lachgas moet zoveel mogelijk buiten het bereik van jongeren blijven. Dat stelt Trubendorffer, het Nederlandse instituut voor hulp bij verslaving.

Het instituut vindt dat er een verbod moet komen op de verkoop van lachgas aan minderjarigen. Bovendien wil zij - net als bij alcohol - een legitimatieplicht voor jongeren bij de aanschaf van slagroompatronen, omdat daarin dit lachgas zit.

Directeur Dick Trubendorffer signaleert dat het gebruik van lachgas onder jongeren de laatste paar jaar toeneemt. En hij is niet de enige die dit ziet gebeuren: nu al acht procent van de 12- tot 16-jarigen in Nederland heeft weleens lachgas ofwel distikstofmonoxide gebruikt. Dat blijkt uit onderzoek door het Trimbos-instituut.

Lachgas wordt steeds vaker als partydrug gebruikt, het neemt een enorme vlucht in het uitgaansleven. Ook daarbuiten, vaak door kinderen en jongeren, wordt er volop mee gespeeld en geëxperimenteerd.

Er bestaat echter veel onduidelijkheid over het gebruik en de gezondheidsgevaren ervan. Trubendorffer weet wat meer: „De kans om afhankelijk te raken van lachgas is niet groot, maar aan het gebruik ervan kleven wel degelijk risico’s. Naast gevaren bij het innemen, zoals je mond en luchtwegen die kunnen bevriezen, kunnen kinderen flauwvallen en daarbij letsel oplopen.”

Bovendien zou ondeskundig gebruik van lachgas kunnen leiden tot zuurstofgebrek en schade in de hersenen, stelt Trubendorffer. „Bij chronisch gebruik van lachgas treedt een tekort aan vitamine B12 op, dit zou tot neurologische stoornissen leiden. Jongeren onder jongeren, maar deze doelgroep is zich niet bewust van de gevaren van intensief gebruik.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
19.1 °C
ZW4
Beurs AEX
AEX 518.08
+ / - -1.08%
Gezondheid
E-health
Zorg&Gezin