Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Elk jaar treedt in Nederland bij 1200 tot 1500 patiënten een (hersen)bloeding op als gevolg van een openbarstend aneurysma.
Elk jaar treedt in Nederland bij 1200 tot 1500 patiënten een (hersen)bloeding op als gevolg van een openbarstend aneurysma.
Foto: Nederlandse Hersenbank

Aspirine of bloeddrukverlager kan helpen

Oplossing tegen aneurysma in simpel tabletje

09 MEI 2017 René Steenhorst

Utrecht - Eenvoudige, al jaren bekende middelen zoals aspirines en bloeddrukverlagers, kunnen helpen bij het voorkomen dat levensgevaarlijke uitstulpingen en zwakke plekken in de bloedvaten in het brein het begeven.

Deze zogeheten aneurysma’s worden binnenkort bij wijze van proef in het UMC Utrecht en vier andere Nederlandse en vijftien Duitse ziekenhuizen behandeld met een combinatie van aspirine en bloeddrukverlagers. Per jaar krijgen in ons land zo’n 1200 tot 1500 mensen een hersenbloeding doordat een bloedvat openbarst. Een op de drie patiënten overlijdt binnen drie maanden.

Een hersenaneurysma kan op dit moment alleen preventief worden behandeld door middel van een neurochirurgische ingreep, die ’clipping’ wordt genoemd. Via de schedel wordt op het verzwakte bloedvat dan een klemmetje geplaatst.

Lees verder: Onderzoek naar pil tegen zwakke plek in brein

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
14.9 °C
ONO1
Beurs AEX
AEX 516.71
+ / - -0.56%
Gezondheid
E-health
Zorg&Gezin