Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: ONBEKEND

IVM houdt rekening met commerciële handel

Steeds meer Ritalin-gebruik onder studenten

09 MEI 2017 René Steenhorst

UTRECHT - Eén op de vier studenten in Nederland slikt het adhd-medicijn Ritalin, in de verwachting daardoor beter te kunnen presteren. Dit blijkt uit een peiling door het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM).

Twee jaar geleden nog ging het om één op de tien studenten die deze concentratie-verhogende middelen innam. Methylfenidaat, de werkzame stof, wordt gebruikt zonder dat een arts hen dit heeft voorgeschreven.

IVM-directeur Ruud Coolen van Brakel begint te geloven dat er méér zit achter dit sterk toegenomen gebruik dan alleen maar het ’lenen’ van medicatie van adhd-patiënten gaat. „Ik vraag me af of hier ook commerciële handelaars een rol in spelen.” Het instituut gaat dit onderzoeken.

Uit de peiling onder ruim 400 studenten blijkt dat 80 procent deze middelen slikt om de studieprestaties te verhogen. Een klein deel gebruikt Ritalin of Concerta tijdens het uitgaan. „De middelen zegt men van vrienden en studiegenoten te krijgen. Er is dus adhd-medicatie in omloop, waarvan een aanzienlijk deel terecht komt bij studenten die geen diagnose voor adhd (’snel afgeleid en hyperactief gedrag’) hebben.

Het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik waarschuwt al langer voor de risico’s van deze middelen. Oneigenlijk gebruik van methylfenidaat kan ernstige gezondheidsgevolgen hebben, stelt IVM. Het College Beoordeling Geneesmiddelen heeft het gebruik van de werkzame stof voor volwassenen niet goedgekeurd. Ritalin valt ook onder de Opiumwet.

Tot februari 2017 werden bij het bijwerkingencentrum Lareb bijna 1200, vaak ernstige, meldingen van vermoede neveneffecten geregistreerd. Zoals: hart- en vaataandoeningen, depressie, angst, zelfmoordneigingen en slapeloosheid. Bijna de helft van de meldingen had betrekking op volwassenen. Er waren drie meldingen van sterfgevallen.

„Ofwel, opnieuw is gebleken dat dit bepaald geen onschuldige middelen zijn”, stelt Coolen van Brakel. IVM bepleit dan ook meer voorlichting op hogescholen en universiteiten.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
13.9 °C
O2
Beurs AEX
AEX 516.71
+ / - -0.56%
Gezondheid
E-health
Zorg&Gezin