Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Medicijn remt kankergroei

10 DEC 2013

Maastricht - Onderzoekers hebben een medicijn ontwikkeld dat een tumor kan bestrijden, zonder dat het nadelige bijwerkingen heeft.

Foto: Lex van Lieshout

Het effect van dit medicijn, dat uit twee componenten bestaat, is nog groter in combinatie met chemotherapie en bestraling. Binnen enkele jaren zou het medicijn beschikbaar moeten zijn voor patiënten.

Een verhoogde aanwezigheid van het eiwit CA-9 in een tumor betekent vaak een slechte prognose voor een patiënt.  Het Maastrichtse onderzoeksteam, onder leiding van hoogleraar radiotherapie Philippe Lambin, heeft aangetoond dat dit eiwit een geschikt doelwit is om kanker te bestrijden.

Remmer

Wetenschappers van de universiteiten van Maastricht, Montpellier en Florence ontwikkelden de voorbije jaren al verschillende CA-9 remmers om het therapeutisch effect ervan te onderzoeken. Ook het nieuw ontwikkelde medicijn is een CA-9 remmer dat er voor zorgt dat de kankercel verzuurt en de bestrijding van de tumor succesvoller maakt.

''De grote moeilijkheid bij het ontwikkelen van een kankertherapie is om tumorcellen aan te pakken zonder dat normale cellen aangetast worden'', zegt hoogleraar radiotherapie Philippe Lambin. ''We zijn er van overtuigd dat we nu de achilleshiel van de meest kankercellen hebben gevonden.''

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.5 °C
ZW3
Beurs AEX
AEX 528.22
+ / - -0.08%
Gezondheid
E-health
Zorg&Gezin