Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie

Chirurgen waarschuwen voor vuurwerkschade

13 DEC 2013

DEN DUNGEN - De vuurwerkbril beschermt de ogen bij het afsteken van vuurwerk, maar de handen zijn net zo kwetsbaar en zijn onbeschermd. Nederlandse Vereniging voor Handchirurgie (NVvH) waarschuwt drie weken voor de jaarwisseling daarom voor de gevolgen van vuurwerk voor handen en vingers.

Foto: Peter Schoonen

Deze week liep een 11-jarige jongen in Amsterdam ernstig letsel op aan een hand. Reden voor zorg bij de handchirurgen die pleiten voor meer preventieve maatregelen.

Zo'n 30 procent van de vuurwerkslachtoffers werd de afgelopen 5 jaar getroffen voor letsel aan handen en vingers. Letsel dat vaak leidt tot blijvende invaliditeit, aldus de NVvH.

Preventie

„We moeten helaas vaststellen dat er ondanks de campagnes in het verleden nog altijd mensen zijn die de risico's van vuurwerk voor lief nemen. Je zou toch willen dat we in ons land op een andere manier met vuurwerk omgaan,dat we dit niet laten gebeuren”, zegt NVvH-bestuurslid en handchirurg Miryam Obdeijn.

De vereniging wil nog meer de nadruk leggen op preventie en voorlichting: houdt vuurwerk niet in de hand bij het afsteken, probeer geen 'blindgangers' opnieuw aan te steken, gebruik een aansteeklont en vuurwerkhouder en koop geen illegaal vuurwerk.

9.6 °C
ONO1
 
files 289
169 km.
Beurs AEX
AEX 460.92
+ / - +0.25%
Gezondheid
E-health
Zorg&Gezin