• MijnBedrijf
  • Starter van de Week
  • Familiezaken
  • ZZP
  • Geld & Zaken
  • Branche in beeld
  • Personeel
  • Columnisten
  • Mijn Vraag
  • Premium
Door
Freelance professor
Alex Klein is freelance professor voor Europese en Amerikaanse universiteiten, waar hij les geeft in marketing, financiën en strategie, en schrijver.
 
 
Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie
ma 18 feb 2013, 13:21

Kloof in koopkracht (4 uit 13)

Nederland is officieel in een recessie beland; de derde in vier jaar tijd. Toch gaan juist deze week veel mensen op een ‘tussenvakantie’; even naar de sneeuw of juist naar de zon. Is dat niet ontzettend tegenstrijdig?

Wat speelt er?

Ons land wordt meer en meer opgedeeld in tweeën; de groep ‘rijken’ en de groep ‘minder-bedeelden’. De ene groep heeft aan het eind van de maand nog een mand met appeltjes voor de dorst over, de andere groep kijkt met vrezen naar hun bankrekening – lukt het me deze maand nog rond te komen?

 

Enerzijds heb je huishoudens die maandelijks één, anderhalf of twee salarissen ontvangen en niet boven hun stand leven. Dat is de groep die een buffer heeft opgebouwd en niet of nauwelijks op hun geld hoeft te letten. Anderzijds de huishoudens van kleine zzp' ers, van gepensioneerden, van werklozen, van chronisch zieken of van ondernemers, die al maanden hun verliezen zien oplopen.

 

Wat is het gevolg?

Als de kloof tussen arm en rijk groeit, neemt ook de jaloezie toe. Hoe je dat merkt? Een sterk aanzwengelende roep om ‘die graaiers’ aan te pakken, een verharding van meningen en een verdere polarisatie in populisme. Over het algemeen nog ongenuanceerder.

Jammer genoeg zal het eigenhandig rechter spelen ook vaker voorkomen: meer winkeldiefstallen, meer (straat-)overvallen, meer inbraken in woningen en auto’s. Een moralistische rechtvaardiging van diefstal, want 'die ander heeft toch genoeg…'

 

Opvallend genoeg zal de roep om solidariteit aansterken ("de sterkste schouders moeten meer dragen"), terwijl tegelijkertijd solidair gedrag ombuigt naar solitair gedrag ("maar ik heb geen sterke schouders!"). Een kaalslag van financieel-economische én menselijke beginselen.

 

Is het binnenkort voorbij?

Het is niet te verwachten dat de koopkrachtskloof kleiner wordt. Zelf verwacht ik een verdieping en verbreding van de scheiding; armen worden armlastiger, rijken worden rijker. Nivelleringsmaatregelen zullen vaker gebruikt worden, maar hierdoor gaan de rijken nog sterker zoeken naar ontwijking van deze maatregelen. Waardoor uiteindelijk deze regelingen niet werken en de kloof alleen maar verder toeneemt.

 

Wat kunt u (zelf) doen?

Het makkelijkste antwoord is: zorg ervoor dat u aan de rijke kant van de kloof komt te staan. Enerzijds door zuiniger te leven, anderzijds door meer inkomen te verkrijgen of natuurlijk een combinatie van allebei.

Wacht niet totdat iemand u komt helpen, want de kans is groot dat u lang moet wachten en dan alsnog van een koude kermis thuiskomt. Zorg actief voor verbetering van uw eigen situatie – u alleen bent daar verantwoordelijk voor.

 

Van meer filosofische aard daag ik u uit om te reflecteren op hetgeen u allemaal wél heeft. Want geld maakt niet gelukkig, toch? Aan welke kant van de tevredenheidsravijn staat u?

 

Dertien voor 2013

Alex Klein schrijft een serie van 13 columns over de huidige economische situatie: crisistijd. Hij legt uit wat er aan de hand is en wat u daarmee kunt. Vind hier de overige bijdrages in zijn serie van 13.


19.7 °C
ZW4
 
files 233
237 km.
Beurs AEX
AEX 411.96
+ / - -0.04%
Mijnbedrijf
OverGeld
DFT

Toont u klantreviews over uw product/dienst op uw website?


Verstuur