Nieuws/Nieuws

Gekort pensioen: de pijn verzachten

Door door Thijs Rösken

De pensioenen van 5,6 miljoen deelnemers van pensioenfondsen zijn begin deze maand gekort omdat hun fondsen een te lage dekkingsgraad hadden. Gemiddeld is hun pensioenuitkering met 1,7 procent verlaagd. Hoe erg is dat en wat kunt u doen om de gevolgen op te vangen?

Alles weten over uw pensioen, AOW of lijfrente? Klik hier voor de speciale Pensioensite van OverGeld.

 

Kortingen tot 7 procent

Omdat 68 pensioenfondsen te weinig geld in kas hadden om in de toekomst de pensioenuitkeringen te kunnen betalen, hebben ze op deze uitkeringen gekort. Kortingen lopen bij de meeste fondsen uiteen van 0,5 tot 7 procent; gemiddeld bedraagt dit percentage 1,7 procent.

Dit raakt mensen die gepensioneerd zijn, werkenden die nog steeds bij dit pensioenfonds opbouwen en ’slapers’, mensen die in hun vorige baan bij dit pensioenfonds hebben gespaard. Voor gepensioneerden en mensen die het einde van hun carrière naderen, is de impact het grootst. Zij kunnen het nauwelijks compenseren door meer te gaan sparen.

Is een korting tot 7 procent veel? „Het lijkt veel, maar de bedragen zijn niet gigantisch”, stelt woordvoerder Annemarie Koop van budgetvoorlichter Nibud. „Bij een korting van 5 procent heeft een gepensioneerde niet ineens 5 procent minder te besteden, want men krijgt ook nog AOW.” Bovendien bouwen veel mensen pensioen bij meerdere fondsen op. Die zullen waarschijnlijk niet allemaal met 5 procent korten, vult Henriëtte Raap van Wijzer in geldzaken aan. 

Pensioenkortingsberekenaar

Met welke bedragen worden mensen gekort? Stel dat u bij een pensioenfonds zoveel spaart dat u een toekomstige uitkering van 700 euro per maand kon verwachten. Dan wordt uw pensioen met 35 euro gekort en houdt u 665 euro per maand over. Aangezien een alleenstaande minstens 800 euro per maand aan AOW krijgt (zie hier exacte bedragen, ook voor paren), lijken de gevolgen te overzien. Op de website van het Nibud staat een Pensioenkortingsberekenaar, waar u kunt aangeven hoeveel pensioen u opbouwt per pensioenfonds en met hoeveel procent u wordt gekort. Deze percentages staan in een brief die u van het fonds heeft gekregen en tevens op onze pensioensite www.OverGeld.nl/pensioen.

Als u net genoeg pensioen opbouwt om van te kunnen rondkomen, is 35 euro per maand erg vervelend, begrijpt ook Koop. „Alle kortingen zijn spijtig.” Of die 35 euro u veel pijn doet, is te zien door inkomsten en uitgaven bij pensioen in te schatten. Via Mijnpensioenoverzicht.nl kunt u zien hoeveel u opbouwt en welk maandelijks bedrag dat uiteindelijk kan opleveren. Door vervolgens met verwachte lasten bij pensioen te vergelijken, kunt u zien of u die 35 euro zult missen.

Bijstorten

Wilt u graag deze korting teniet doen? Dat kan door bij te storten in uw pensioenfonds of door geld in andere pensioenproducten (bankspaarrekening, lijfrentepolis) te steken. Ook kunt u regelmatig geld op een spaarrekening zetten. Maar om twintig jaar lang maandelijks 35 euro extra pensioen te hebben, moet u toch al gauw 8400 euro sparen. Raap: „Ook kunt u bijvoorbeeld proberen extra op uw hypotheek af te lossen, zodat u na uw pensionering minder uitgaven heeft. Langer doorwerken is ook een optie.”

Of mensen massaal extra gaan sparen, is de vraag. Wel is het volgens Koop een extra reden om te kijken hoe uw pensioen ervoor staat. Wink Sabée, schrijver van het zelfhulpboek Hoera, een goed pensioen! , beaamt dat. Volgens hem ontstaat er vooral paniek over kortingen doordat mensen niet weten of ze genoeg pensioen opbouwen. „Weet je dit wel, dan is er geen reden tot stress en kun je zo nodig op de korting anticiperen”, zegt hij. Uit onderzoek van Wijzer in geldzaken blijkt dat de helft van de mensen geen idee heeft of hij na zijn pensioen kan rondkomen. Zowel Sabée als Koop adviseert jaarlijks te bekijken hoeveel pensioen u opbouwt. En ook bij scheiding, baanverlies, verhuizing of bijvoorbeeld deze pensioenkorting.

Hoeveel men precies moet bijsparen om een verlies van 20 euro op te vangen, vindt Sabée lastig te zeggen. Het gaat erom inkomsten en uitgaven bij pensioen in balans te brengen. Voor gepensioneerden is anticiperen op de korting helaas te laat. „Het enige dat zij kunnen doen om die op te vangen, is iets zuiniger leven.”