Nieuws/Binnenland

'Brazilië moet zeggen waar die 4000 verdwenen kinderen gebleven zijn'

Brazilië moet opheldering verschaffen over de vierduizend straatkinderen die in 2012 tijdens een ’sociale schoonmaak’ zijn verdwenen. PvdA en CDA dringen daarop aan bij minister Timmermans (Buitenlandse Zaken).

De partijen doen dat nadat er in de Tweede Kamer een documentaire werd vertoond over de ’sociale schoonmaak’ in Rio de Janeiro. Daar verdwenen in 2012 in de aanloop naar de klimaatconferentie in die stad vierduizend straatkinderen. Het Braziliaanse regering heeft nooit aangetoond waar die kinderen zijn gebleven.

Brazilië is komende zomer gastland van het WK voetbal en Rio organiseert in 2016 de Olympische Spelen. Kamerleden Omtzigt (CDA) en Servaes (PvdA) willen uitvinden of die toernooien de ’sociale schoonmaak’ in de hand werkt. „Het land moet het gewoon openlijk duidelijk maken wat er met die vierduizend kinderen is gebeurd”, zegt Servaes. Vragen vanuit de internationale gemeenschap zijn des te meer op z’n plaats in het licht van de Brazilië internationale ambities, zegt Omtzigt. „Het wil lid worden van de VN-veiligheidsraad.”

Een Kamermeerderheid wil dat sportkoepels bij de toewijzing van grote sporttoernooien meer rekening houdt met mensenrechten.