Nieuws/Nieuws

Zwitserland loost zwartspaarder

Door door Bart Mos

De Zwitserse bank UBS is druk bezig met het lozen van Nederlandse belastingfraudeurs die een geheime rekening hebben bij de bank.

Klanten die afgelopen decennia door UBS in Zwitserland en Luxemburg met open armen zijn ontvangen om hun zwarte spaargeld buiten het zicht van de fiscus te stallen, krijgen laatste weken massaal een marsorder. De rekeninghouders krijgen in een gesprek met de bank te horen dat ze ofwel hun zwarte geld contant moeten opnemen, óf contact moeten zoeken met een adviseur om tot een inkeerregeling te komen met de Nederlandse Belastingdienst. „De bank deinst er zelfs niet voor terug om te dreigen met het verklikken van de zwartspaarder aan de fiscus als ze niet mee willen werken”, stelt fiscaal publicist Monique Ligtenberg (Fiscaal up to Date), die het relaas afgelopen weken van diverse advocaten over hevig geschrokken UBS-klanten aanhoorde. Aan het contant opnemen van het zwartgeld zou UBS een maximum van 50.000 euro per jaar verbinden. „Voor de meeste mensen is dat maximum volstrekt onwerkbaar, aangezien het dan vele jaren duurt voordat ze hun totale geheime vermogen bij UBS hebben weggehaald”, weet de fiscalist.

Volgens Ligtenberg krijgen de UBS-klanten bij het ’oprotgesprek’ zelfs een telefoonnummer verstrekt van Ton Apeldoorn, een voormalige rechercheur van de opsporingsdienst FIOD, die inmiddels als commercieel adviseur op het gebied van inkeerregelingen actief is. „Je kunt je afvragen waarom die Zwitserse bankiers zo genegen zijn om naar deze adviseur te verwijzen”, zegt Ligtenberg, daarmee een financiële prikkel suggererend.

In een telefonische reactie vanaf Curaçao ontkent Ton Apeldoorn echter dat hij UBS een vergoeding betaalt voor het aanbrengen van klanten bij zijn adviesbureau. „Ik heb ook helemaal geen nieuwe klanten nodig, want ik heb het nu al vreselijk druk met alle inkeerders”, aldus Apeldoorn. Wel geeft de adviseur toe dat hij zijn diensten enkele jaren geleden tijdens een bezoek aan een aantal Zwitserse banken, waaronder UBS, heeft gepresenteerd.

Een woordvoerder van UBS ontkende gisteravond dat het zwartspaarders zal verklikken aan de fiscus. „Indien de klant echter niets doet, zal zijn rekening eind 2015 worden opgeheven.”De Belastingdienst laat weten dat zwartspaarders helemaal geen adviesbureau nodig hebben om tot afspraken te komen met de fiscus. „Inkeren kan ook heel goed rechtstreeks met de Belastingdienst zelf.”, aldus een woordvoerster.