Nieuws/Buitenland

'Oudste' Franse gevangene voorwaardelijk vrij

De langst vastzittende gevangene in Frankrijk, Philippe El Shennawy, komt na in totaal 38 jaar cel voorwaardelijk vrij. Dit is woensdag door de gevangenisautoriteiten in Créteil besloten op basis van een presidentieel pardon, meldde de krant Le Figaro. El Shennawy is zestig jaar oud en deed eind 2012 een zelfmoordpoging. Als hij zijn straffen zou moeten uitzitten, zat hij tot 2032 vast.

El Shennawy belandde voor het eerst in de cel op 16-jarige leeftijd. Hij kreeg drie jaar wegens diefstal. Maar in 1977 begon hij aan de langste straf, levenslang wegens een spectaculaire bankoverval met gijzeling in Parijs. El Shennawy heeft altijd ontkend betrokken te zijn geweest bij die overval.

Voorwaardelijk vrij in 1990 schond hij de voorwaarden en werd weer opgesloten. Hij ontsnapte korte periodes in 1997 en 2004 en pleegde overvallen. Daarvoor kreeg hij nieuwe celstraffen. Van de achtendertig jaar zat hij negentien jaar alleen in de cel en zes jaar in een psychiatrische afdeling. Er is werk voor hem geregeld. Hij verlaat vrijdagmorgen de gevangenis.