Nieuws/Binnenland

Verslaggevers Powned en NOS moeten het ontgelden

Cameraploegen hardhandig Blerick uitgejaagd

GinoPress B.V.

Blerick - Verschillende cameraploegen zijn donderdagmiddag belaagd in het Limburgse Blerick. De journalisten waren daar vanwege de dodelijke schietpartij donderdag. Omwonenden waren echter allesbehalve blij met de aanwezigheid van de media.

GinoPress B.V.

Een cameraploeg van Powned en NOS werden de wijk uitgejaagd. Een Powned-verslaggever zou zijn weggeduwd en moest toezien hoe zijn microfoon werd afgepakt.

;

Aanhouding 23-jarige man

Jongeren probeerden ook de camera van een ANP-fotograaf af te pakken. De ploegen van ANP en NOS voelden zich naar eigen zeggen behoorlijk bedreigd. „Dit is onze wijk, wij maken hier de dienst uit”, kreeg het gezelschap te horen. Ook werd gedreigd met geweld als de aanwijzingen van de jongeren niet gevolgd werden.

Donderdagmiddag heeft de politie een belager die een microfoon van een journalist had afgepakt aangehouden. Het gaat om een 23-jarige man uit Blerick.

Fatale schietpartij

In het Venlose stadsdeel wemelt het van de politie nadat woensdag de 22-jarige Ömer Köksal werd doodgeschoten. De aanleiding voor de dodelijke schietpartij in Blerick is een ruzie over drugs tussen jongeren met een Turkse achtergrond en een stel Antillianen. Die zou zijn ontstond bij een coffeeshop in Venlo.

Toch blijft burgemeester Scholten van Venlo erbij dat het rustig is in het Venlose stadsdeel. “Je moet ook begrijpen dat emoties opspelen na de moord van gisteren.”

Bloemen in Blerick.

Bloemen in Blerick.

De Telegraaf

Ömer Köksal

Een 21-jarige man die is opgepakt na de schietpartij hoorde bij het Antilliaanse kamp. Hij zegt onschuldig te zijn en niets te maken te hebben met de dood van Ömer Köksal. In zijn eerste politieverhoor heeft hij verklaard dat hij niets van het schieten heeft gehoord of gezien.

Politie en justitie zijn op zoek naar nog twee verdachten die betrokken zouden zijn bij de dodelijke schietpartij. De politie weet wie de verdachten zijn en heeft ze opgeroepen zich te melden.

Politie gehinderd

Sinds de dodelijke schietpartij woensdagmiddag is het onrustig in Blerick. Woedende inwoners, veelal met een Turkse achtergrond, bekogelden woensdagavond de politie met stenen en hout. Ook donderdag is er nog veel politie op de been. Er was woensdag veel toeloop van jonge mensen bij de plaats delict. De politie werd gehinderd toe ze zocht naar de verdachten.

Op de locatie waar Ömer Köksal werd vermoord zijn inmiddels camera's geplaatst. Of er in de wijk nog meer camera's geplaatst gaan worden is nog niet bekend. De politie blijft de komende tijd extra zichtbaar in de wijk.

GinoPress B.V.

’Gaat echt veel te ver’

De verdachten zijn na schietpartij woensdag gevlucht via kinderdagverblijf ’t Snoetje, dat vlakbij de locatie van de schietpartij ligt. Medewerkers trokken de kinderen op dat moment overhaast naar binnen. „Dat gaat echt veel te ver”, zei teamchef Richard Couwenberg van de politie. Er is slachtofferhulp geregeld voor deze kinderen.

Op de persconferentie van donderdagmiddag werd ook bekend dat de twee Antillianen die nu worden gezocht woensdagmiddag dwars door een kinderdagverblijf de benen hebben genomen.

Twee Antillianen

Intussen is duidelijk dat de politie weet wie er bij de dodelijke schietpartij betrokken waren. Het zijn twee Antillianen, waarvan de namen bekend zijn. In binnen- en buitenland wordt naar ze gezocht. De moord lijkt het gevolg van een vete tussen Turken en Antilianen. Die zou kort voor de schietpartij bij een coffeeshop geëscaleerd zijn.

Een van de partijen is vervolgens thuis een pistool gaan halen, waarmee later de fatale schoten zijn gelost. Opmerkelijk is dat de politie kort voor de schietpartij een auto met Antillianen op de Maasbrug heeft aangehouden. daarbij zou de auto uitvoerig zijn doorzocht en de inzittenden gefouilleerd. Maar er werd niets aangetroffen. Waarom de politie tot de doorzoeking overging, wil niemand toelichten.

Kemal Zengin doodgeschoten

De schietpartij staat volgens de politie los van eerdere incidenten in Blerick. Eind augustus werd de 44-jarige Kemal Zengin op straat voor zijn woning doodgeschoten. Een verdachte is nog niet opgepakt. Op 20 oktober vielen twee gewonden bij een schietpartij aan de Sint Willebrordstraat.

Onze verslaggever Nico Fassotte is aanwezig in Blerick. Volg hier zijn tweets.

Lees meer over