Nieuws/Wat U Zegt

'UWV, stop met provoceren'

Het UWV moet steeds vaker aangifte doen tegen boze werklozen (Telegraaf  08-01-2013). J. de Jong uit Eindhoven vindt dat de uitkeringsinstantie eens de hand in eigen boezem moet steken. ,,UWV'ers moeten stoppen met provoceren en het uitlokken van agressie en eindelijk hun werk op een behoorlijke manier gaan doen, dan zal de agressie tegen hen vanzelf verdwijnen." Wat zijn uw ervaringen met het UWV? Reageer!

J. de Jong, Eindhoven:

"Werklozen door het lint aan balie UWV",  laat de Telegraaf ons weten. In plaats van de schuld bij de werkloze te leggen, zou het UWV er goed aan doen de vele aanbevelingen van de Nationale Ombudsman te volgen. Bijvoorbeeld: "De Nationale Ombudsman krijgt over het UWV honderden klachten die op structurele problemen wijzen. Ombudsman Brenninkmeijer wijst op het onvermogen van het UWV om uit te zoeken waar problemen ontstaan, dit uit te leggen aan de burger en toe te geven dat er een fout is gemaakt."

Of: "In een aantal gevallen wordt er onnodig defensief gereageerd door het UWV. In de schriftelijke communicatie zou ook meer aandacht moeten zijn voor de toonzetting."

Of: "De Nationale ombudsman vindt dat inspecteurs van het UWV zich in een aantal gevallen niet professioneel hebben opgesteld. De Nationale Ombudsman heeft een ZEStal rapporten uitgebracht naar aanleiding van klachten over de inspecteurs."

Of: "De Nationale ombudsman oordeelde dat het UWV het vereiste van rechtszekerheid had geschonden." Enz. enz. Wie verbaast het nog dat mensen door het lint gaan als het UWV fout op fout stapelt en het vertikt daarvoor zelf verantwoording te nemen. UWV'ers moeten stoppen met provoceren en uitlokken van agressie en eindelijk hun werk op een behoorlijke manier gaan doen, dan zal de agressie tegen hen vanzelf verdwijnen.