Nieuws/Nieuws

Spreid deposito's: geld beschikbaar en toch hoge rente

Bij termijndeposito's krijgt u doorgaans meer rente dan op vrij opneembaar spaargeld. Lastig is wel dat het spaargeld niet direct beschikbaar is voor onverwachte grote uitgaven. Hier is een oplossing voor: spreid uw geld over deposito's.

Tweederde van de Nederlanders zet zijn geld niet vast op termijndeposito's ondanks dat dit meer rente oplevert dan geld op een spaarrekening. De belangrijkste reden hiervoor is dat mensen bang zijn dat ze er niet bij kunnen als hun wasmachine of auto kapot gaat. Dit blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Goos Marketing Research in opdracht van LeasePlan Bank.

Liever niet te lang vastzetten

Bij deposito's geldt: hoe langer u een bedrag vastzet, hoe meer rente u krijgt. Maar stel dat u al uw geld 5 jaar vastzet, dan kunt u er lang geen gebruik van maken (bij sommige banken kan het wel maar daar betaalt u dan een boete voor). Als u een deel van het geld beschikbaar wilt houden, kunt u een het op een spaarrekening laten staan. Dan loopt u wel een hogere rente mis. Op een termijndeposito met een looptijd van een jaar kunt u vaak 0,5 procent meer rente krijgen dan op vrij opneembaar spaargeld.

Oplossing: spreiden

Hoe kunt u nou uw geld slim op deposito's zetten en toch een deel beschikbaar houden voor grote uitgaven? Om zoveel mogelijk rente te ontvangen, maar toch geld te kunnen besteden aan een kapotte wasmachine, kunt u in plaats van één deposito te nemen, geld over meerdere deposito's spreiden. Dit gaat als volgt.

Stel u heeft 24.000 euro spaargeld. Normaal zou u dit op een spaarrekening laten staan tegen ruim 2 procent rente ( klik hier voor de hoogste rente ).

Elke maand een deposito

Ook kunt u zorgen dat u het totaalbedrag verdeelt in twaalf termijndeposito´s met elk een waarde van 2.000 euro. Als u zorgt dat elke maand een deposito afloopt. Dan hoeft u nooit langer te wachten dan een paar weken voordat er 2.000 euro beschikbaar komt. Dat kunt u gebruiken voor reparatie of aankoop van wasmachine en auto. Heeft u het niet nodig, dan kunt u direct een nieuwe deposito afsluiten tegen de dan hoogst geldende rente (die u kunt vinden op OverGeld.nl/sparen/spaarrentes ). Op dit moment kunt u ruim 2,5 procent rente krijgen op een 1-jarig deposito.

Als u niet elke maand bij uw geld hoeft, maar bijvoorbeeld elke drie maanden of elk jaar, dan kan dat natuurlijk ook.

Hoe kunt u dit doen?

Internetspaarbank LeasePlan Bank, aanbieder van deposito’s, heeft de DepositoPlanner gelanceerd. Op de website van de bank ( klik hier) kunt u invullen hoeveel spaargeld u zou kwijt kunnen in deposito's en welk bedrag er per maand of per jaar dient vrij te komen. Hiermee maakt u een eigen plan om deposito’s slim te spreiden.

Hieronder staat een voorbeeld voor hoe u 10.000 euro in termijndeposito´s kunt steken en elke drie maanden 2.500 euro beschikbaar wilt hebben.

17