Nieuws/Nieuws

Onderzoek naar mobieltjes in jeugdgevangenis

Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie laat onderzoeken hoe de illegale invoer en het gebruik van mobiele telefoons in strafinrichtingen voor jongeren verder kan worden teruggedrongen.

Teeven schrijft dit donderdag in antwoord op Kamervragen van de VVD, CDA, SP en PVV. Aanleiding voor de vragen was een filmpje dat Pownews op 10 september uitzond. De beelden zijn met een mobiele telefoon gemaakt in jeugdinrichting Teylingereind.

De eigenaar van de telefoon was een van de jongens die is veroordeeld voor het doodschoppen van grensrechter Richard Nieuwenhuizen uit Almere. In het filmpje scheppen vermomde of onherkenbaar gemaakte jongens luidruchtig op over het bezit van hasj en een sleutel van de inrichting en over seks met vrouwelijke personeelsleden.

Volgens Teeven controleren jeugdinrichtingen systematisch op het bezit van mobieltjes en andere verboden waar. Extra maatregelen zijn volgens de bewindsman op dit moment niet nodig. Toch wil hij laten inventariseren hoe mobieltjes nog beter buiten de poorten van de inrichtingen gehouden kunnen worden.

De bewering dat er seks heeft plaatsgevonden met vrouwelijke personeelsleden is onderzocht. Er is geen enkele aanleiding om te veronderstellen dat dit het geval is geweest, schrijft Teeven. Grond voor nader onderzoek hiernaar ziet hij niet.