Nieuws/Nieuws

Pensioenakkoord levert ambtenaar 2 procent op

Ambtenaren gaan er volgend jaar circa 2 procent netto in koopkracht op vooruit door een akkoord over pensioenpremies en -aanspraken. Het akkoord is maandag bereikt tussen overheids- en onderwijswerkgevers en vakbonden.

Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken laten weten. Doordat de pensioenaanspraken vanaf volgend jaar verminderen door de verhoging van de pensioenleeftijd, kunnen de pensioenpremies omlaag: van 25,4 procent naar 21, 6 procent. De wijzigingen gaan vanaf volgend jaar in en gelden voor al het personeel bij de overheids- en onderwijssectoren, maar niet voor militairen.

Een woordvoerder van het Centraal Planbureau (CPB) kon maandag nog niet zeggen in hoeverre het pensioenakkoord bij de overheid effect heeft op de koopkrachtplaatjes voor volgend jaar. Zondag lekten de CPB-prognoses voor 2014 uit. Daaruit blijkt dat Nederlanders er gemiddeld genomen een half procent op achteruitgaan in 2014. Het kersverse pensioenakkoord is in die cijfers nog niet verwerkt. Pas in het voorjaar komt het CPB met nieuwe koopkrachtcijfers.