Nieuws

Doelen stellen en daarvoor gaan sparen heel handig

’Geld op rekening juist goed’

Door Van onze verslaggevers

Net als vroeger duidelijke doelen hebben voor spaargeld is helemaal zo gek nog niet.
1 / 2

Net als vroeger duidelijke doelen hebben voor spaargeld is helemaal zo gek nog niet.

foto Hollandse Hoogte

Amsterdam - Spaargeld verdient meer dan de lage rente van vandaag de dag. Veel consumenten zijn deze mening toegedaan. Als je meer rendement op je spaargeld wilt halen, wat zijn dan de beste opties?

Net als vroeger duidelijke doelen hebben voor spaargeld is helemaal zo gek nog niet.
1 / 2

Net als vroeger duidelijke doelen hebben voor spaargeld is helemaal zo gek nog niet.

foto Hollandse Hoogte

„De allerbeste optie is te weten waarvoor je spaart”, legt Financieel Planner van het jaar Gaston Hendriks (KapitaalMeester) uit. „Wie weet waarvoor hij spaart, legt makkelijker geld opzij. Dus wat zijn je wensen en wat zijn je doelen?”

Die twee vinden consumenten vaak lastig om uit elkaar te houden, aldus specialist personal finance Patricia Boon (De Financiële Telegraaf). Met Hendriks besprak zij dinsdagavond alternatieven voor spaargeld tijdens het webinar ’Mijn spaargeld verdient meer’ dat overigens nog is te zien op dft.nl.

„Wensen zijn bijvoorbeeld een mooi geldpotje voor de studie van de kinderen, eerder stoppen met werken of een nieuwe auto. Daar wordt vaak netjes geld voor opzij gelegd. Maar wanneer gaan de kinderen studeren? Wat is de ideale leeftijd om te stoppen met werken? En wanneer moet die nieuwe auto er komen? Veel mensen hebben dat niet in het vizier. Wanneer dat wel bekend is en het bedrag dat daarbij hoort ook, spreken we van doelen. Per doel kan dan gericht geld opzij worden gezet.”

Maar daarmee ben je er nog niet. Hendriks raadt aan om verder te kijken dan sparen voor de studie van de kinderen of de verbouwing. „Een buffer voor onvoorziene uitgaven, zoals een kapotte wasmachine of cv-ketel, is altijd handig om te hebben. Maar dat is bij lange na niet genoeg. Veel mensen houden er geen rekening mee dat ze werkloos kunnen worden of arbeidsongeschikt kunnen raken.”

Uit talloze onderzoeken is inmiddels gebleken dat het in die gevallen nog niet zo makkelijk is om het uitgavenpatroon meteen omlaag te brengen. De contributie van de sport- of hobbyclub, de verzekering van de auto of de abonnementen, het zijn zaken die gewoon doorgaan en moeten worden betaald. Hendriks: „Wie genoeg geld heeft voor dit soort onvoorziene gebeurtenissen, is financieel flexibel. Het hebben van financiële flexibiliteit biedt rust.”

Alternatieven om meer rendement op spaargeld te kunnen behalen, zoals spaardeposito’s of obligaties, hebben als nadeel dat het geld voor langere tijd moet worden vastgezet. Voor de lange tijd dat het geld niet beschikbaar is, wordt ook nog eens weinig rente gegeven. Beleggingen in beursgenoteerde aandelen leveren op de langere termijn meer rendement op maar je moet het risico van koersdalingen wel kunnen en willen dragen.

Extra geld stoppen in het pensioen? Hendriks: „Dat kan. Maar op dit moment valt niet in te schatten hoe zeker het is dat dat geld later ook wordt uitgekeerd.”

Het verlagen van de vaste lasten, door het versneld aflossen van de hypotheek, zonnepanelen op het dak of het huis goed te isoleren, kan zeker lucratief zijn. Financieel planner Hendriks ziet daarin wel bezwaren: „Dan heb je de gelden niet meer tot je beschikking. Het zit in stenen, tussen de muren of het ligt op het dak. Daardoor ben je minder financieel flexibel."

Ondanks de alternatieven zijn Hendriks en Boon dan ook van mening dat een spaarrekening, ondanks de lage rente, in veel gevallen toch een goede keuze is: „Je kunt je niet veroorloven om niet te sparen. Tegenvallers kunnen zich altijd voordoen. Dat er op dat moment voldoende geld is om die op te vangen, is onbetaalbaar.”