Nieuws/Binnenland

Opstootje gesust bij stembureau in Den Haag

Turkse Nederlanders kiezen: ’evet’ of ’hayir’

Door Redactie

Een vrouw brengt haar stem uit in het GIA Exhibition Center in Den Haag.

Een vrouw brengt haar stem uit in het GIA Exhibition Center in Den Haag.

ANP

AMSTERDAM - UPDATE 12.26 uur - In Deventer, Amsterdam en Den Haag zijn de stemlokalen open voor het Turkse referendum. Tienduizenden Turkse Nederlanders kunnen tot en met zondag stemmen voor het referendum over de omstreden wijziging van de grondwet van Turkije. Tot nu toe verloopt de dag, op een opstootje na, rustig.

Een vrouw brengt haar stem uit in het GIA Exhibition Center in Den Haag.

Een vrouw brengt haar stem uit in het GIA Exhibition Center in Den Haag.

ANP

Onze verslaggevers Marieke van Essen en Sander Wageman houden je vandaag via Twitter op de hoogte van de ontwikkelingen.

Den Haag: opstootje gesust

De politie houdt een oogje in het zeil bij de ingang van het Haagse stembureau. Beveiligers hebben daar rond 11.00 uur een opstootje moeten sussen. De gemeente raadt Turkse kiezers aan om het openbaar vervoer te nemen naar het evenementengebouw GIA op het bedrijventerrein Zichtenburg, waar het stemlokaal is gevestigd. Den Haag verwacht de komende dagen en het weekeinde grote verkeersdrukte.

LEES OOK:

Amsterdam: rustig

Van grote drukte is deze ochtend geen sprake bij de RAI, waar één van de drie stembureaus voor het Turkse referendum is gehuisvest. Onder de plukjes stemmers die zich melden in Amsterdam is de mening behoorlijk verdeeld.

,,Wij zijn duidelijke nee-stemmers!’’, zeggen Didem Erol en Kezban Bayram volmondig tegen De Telegraaf, nadat ze hun stem hebben uitgebracht. ,,Wij zijn voor vrijheid van meningsuiting, voor gelijkheid en anti-Erdogan. En daar schamen we ons niet voor.’’ De vrouwen maken zich, ondanks de oplopende spanningen in aanloop naar het referendum, geen enkele zorgen over hun openlijke afkeur van president Erdogan. Erol: ,,De Ja-stemmers zeggen openlijk dat ze voor zijn. Dan mogen wij toch zeggen dat we Nee stemmen?’’

,,Als de uitslag ja wordt, wordt het alleen maar erger in Turkije’’, vreest Bayram. ,,Erdogan wordt zo langzaam aan een dictator.’’ Net als Erol hoopt ze dan ook dat in Turkije er meer Nee-stemmers opstaan. Tegelijk vrezen ze voor fraude, waardoor de uitslag beïnvloed kan worden.

Veel anderen willen niet met hun naam in de media als ze gevraagd worden wat ze stemmen en waarom. Zo ook een stel waarvan hij Ja heeft gestemd, en zij Nee. ,,Iedereen mag zijn mening hebben’’, vinden ze. De man vervolgt: ,,Ik stem mee met de Turken in Turkije. Als Erdogan vier keer is herkozen, zal hij wel wat goed doen voor het land.’’

De vrouw vervolgt: ,,Toch zouden wij eigenlijk niet moeten stemmen. We wonen hier, en willen helemaal niet in Turkije wonen. Laat ze het lekker in Turkije bepalen’’, vindt het stel.

Deventer: korte rij

In Deventer stond woensdagochtend voor de opening van het stemlokaal in de sporthallen van De Scheg een korte rij wachtende Turkse Nederlanders. Die rij verdween al snel toen de deuren om 09.00 uur open gingen, zei een woordvoerder van de gemeente Deventer.

Stemgerechtigde Turken krijgen instructies bij sporthal De Scheg in Deventer.

Stemgerechtigde Turken krijgen instructies bij sporthal De Scheg in Deventer.

ANP

Lees meer over