Nieuws/Binnenland

Examen Frans gestolen uit school

Door Van onze parlementaire redactie

Het VWO-examen Frans dat dinsdagavond uitlekte via verschillende internetfora, is gestolen uit een school. Dat schrijft staatssecretaris Dekker (Onderwijs) donderdagmiddag aan de Tweede Kamer.

Zowel het College voor Eindexamens (CvE) als de directeur van de betreffende school hebben aangifte gedaan van diefstal. Dekker wil niet zeggen op welke school of in welke school het examen is gestolen, om het politieonderzoek niet te hinderen. Volgens juristen staat op de diefstal een straf van maximaal vier jaar cel.

Nadat het lek bekend werd, is een speciale noodprocedure opgestart. Die maakt dat de VWO'ers met Frans in hun pakket pas vanmiddag examen doen, in plaats van gistermiddag. De eindtoets begint om half twee. Het is het laatste examen van dit jaar. Hierdoor hebben een flink aantal scholieren die al een vakantie hebben geboekt, een duur probleem. Naar verluidt worden er rechtszaken voorbereid tegen het CvE, maar uit de brief van Dekker valt op te maken dat die niet heel veel kans van slagen zullen hebben. Volgens hem is het aan de scholen om hun leerlingen er op te wijzen dat er uitloop mogelijk is bij calamiteiten zoals deze. Wel belooft Dekker dat hierover volgend jaar meer voorlichting zal worden gegeven.

Weet u van welke school het examen is gestolen? mail De Telegraaf