Nieuws/Binnenland

‘De koude zeilreizen van Eerde Beulakker’

Eerde Beulakker (1944), één van Nederlands meest bekende zeezeilers, heeft onlangs zijn geliefde schip verkocht. Talloze artikelen en maar liefst zes reisboeken schreef Beulakker over de tochten die hij ermee maakte. Het Fries Scheepvaart Museum neemt u van 13 april tot en met 14 juli graag mee op enkele van Beulakkers mooiste avonturen: zijn vijf reizen naar de kou.

Eerdes reizen brachten hem zowel op het Noordelijk als op het Zuidelijk halfrond tot ver binnen de poolcirkels. In de verhalen van Beulakker is het zeilen toch vooral afzien. Kou, stormweer en zeeziekte zijn steeds terugkerende thema’s. Het zeezeilen was nooit zijn grote liefde. Alles draaide om de bestemming. Het aankomen en verblijven in ongerepte en verlaten streken maakte een onuitwisbare indruk.

Taeke Hadewych

Beulakkers reizen werden mogelijk gemaakt door een aantal onmisbare ingrediënten. Eerde zelf heeft een diepgewortelde liefde voor de winter en een neus voor bijzondere verhalen. In de ‘Taeke Hadewych’ vond hij een zeer sterk en betrouwbaar schip, in Hedwig van den Brink een vrouw en reisgenoot minstens even avontuurlijk als hijzelf.

Tentoonstelling

De tentoonstelling ‘De koude zeilreizen van Eerde Beulakker’ bevat een selectie van het materiaal dat Eerde verzamelde op zijn reizen. Indrukwekkende foto’s van koude oorden worden afgewisseld met persoonlijke voorwerpen zoals Eerdes zeilpak, sextant en zijn onmisbare bibliotheek van reisboeken.

 

Van 13 april tot en met 14 juli 2013: ‘De koude zeilreizen van Eerde Beulakker’

Tentoonstelling is te zien in het Fries Scheepvaartmuseum te Sneek.