Nieuws/Nieuws

Consumentenvertrouwen (2 van 13)

Kranten kopten vorige week: "Consumenten zien het weer (meer) zitten!" Wat is waar en wat is niet waar in dit verhaal? Want zo simpel als het hier wordt gebracht, zo simpel is het helaas niet…

Wat speelt er?

De Nederlandse consument is de meest negatieve van heel Europa. Daarom is het beter om te praten over een iets minder negatieve consument, die een beetje meer dan vorig jaar geneigd is om grotere uitgaven te doen.

In dit licht bezien is het grappig om het verschil tussen twee grote Nederlandse banken te zien: de (financiële topman van de) Rabobank geeft aan dat de crisis tussen onze oren zit, terwijl ABN Amro aangeeft dat 2013 nog een recessiejaar is en het pas in 2014 beter wordt.

Enerzijds geraken steeds meer mensen in financiële problemen, stijgt het aantal verplichte woningverkopen, neemt het bezoek aan de voedselbanken toe; anderzijds ziet het CPB een trendbreuk in de wereldhandel.Wat is het gevolg?

Het lijkt erop dat de tekenen héél voorzichtig wijzen op een verbetering van de economie. Sommige sectoren in binnen- en buitenland trekken aan en als dat doorzet, dan zou het in 2014 of 2015 beter kunnen gaan met de Nederlandse economie

Tot die tijd blijven consumenten terughoudend, zij het steeds iets minder negatief. De kans is groot dat de volgende berekeningen van het consumentenvertrouwen weer iets minder slecht zijn.

Langzaam, heel langzaam zullen consumenten meer geld durven uitgeven. Het is een ‘self-fulfilling prophecy’: als consumenten minder negatief zijn, daardoor meer geld uitgeven, gaat het beter met de economie, waardoor de consument weer minder negatief over de economie is.Is het binnenkort voorbij?

Uitgaande dat er in de aankomende maanden geen nieuwe problemen ontstaan (het kabinet valt niet, Griekenland gaat niet failliet, Amerika pakt haar fiscale kloof en schuldenplafond aan), dan zullen consumenten in de aankomende 24 maanden steeds positiever worden.

Wel zal er een groot verschil zijn tussen werkenden en niet-werkenden. Gepensioneerden zullen ervaren dat hun inkomen slinkt, terwijl hun kosten evenwel stijgen, dus zij zullen niet snel positiever worden.

Echter, door het oplopend tekort aan goed opgeleid en gemotiveerd personeel zullen de werkenden hogere salarissen en meer baanzekerheid krijgen. De kloof tussen arm en rijk wordt dus snel groter.Wat kunt u (zelf) doen?

Ook uw eigen vertrouwen is gebaseerd op uw huidige en toekomstige koopkracht. Dus hoe hoger uw inkomen en inkomensverwachting, hoe hoger uw vertrouwen. Zorg er dus voor dat u in staat bent om die voorbijkomende (nieuwe) baan te pakken, zodat u dat hogere salaris kunt verzilveren.

Langzaam lijkt de Nederlandse economische trein weer te gaan rijden. Zorg ervoor dat u kunt opstappen!

 

Dertien voor 2013

Alex Klein schrijft een serie van 13 columns over de huidige economische situatie: crisistijd. Hij legt uit wat er aan de hand is en wat u daarmee kunt. Vind hier de overige bijdrages in zijn serie van 13.