Nieuws/Binnenland

Zeeuwen trots op monumentenstatus van markante verbinding

'Zeelandbrug is echt van ons!'

Ronduit roerend hoe eensluidend vader en zoon Kole over de Zeelandbrug praten: "Die omgekeerde V'tjes van pijlers waarop de bogen rusten. Die oneindige witte lijn over die grote plas van een Oosterschelde als je er van een afstand naar kijkt. Mooi!" Trots zijn ze op de Zeelandbrug tussen Noord-Beveland en Schouwen-Duiveland, maar niet lyrisch. "Zeeuwen zijn afgepast", verklaart Wout Kole.

Marinus Kole (65) bracht zijn werkzame leven op het water door: "Eerst jaren op de grote vaart gezeten, toen dichter bij huis op het veer Kruiningen-Perkpolder en Vlissingen-Breskens. Tot de tunnel kwam, tien jaar geleden, toen de pont stopte, ben ik ook met werken gestopt."

Dat waterZijn dertigjarige zoon Wout, kunstenaar uit Wemeldinge, legt zich in zijn scheppende werk toe op het Zeeuwse landschap. "En dat is water. Vanuit de toren van mijn atelier kijk ik recht op de Zeelandbrug."

Luchten"En onze luchten zijn ook mooi, hè", zegt Marinus. Dat vindt Wout ook: "En elke dag anders. Als je die grijze wolken ziet, de groene golven en het wit van de brug… Het ritme van die rij pilaren in het water. Of je nou vanuit Colijnsplaat kijkt of vanuit Zierikzee, het levert prachtige contrasten op." Wout Kole heeft geen rijbewijs, maar reed wel eens mee met een vrachtwagen over de brug: "Dan zat je zo hoog dat ik altijd bang was eroverheen te slaan."

MisverstandGrootste misverstand is dat de Zeelandbrug een onderdeel zou zijn van de Deltawerken: "Maar hij werd niet gebouwd voor de veiligheid, maar voor het verkeer." In 1965 werd de brug, met vijf kilometer wegdek en 52 overspanningen, de langste van Europa, geopend. Gedeputeerde Kees van Beveren: "Bijzonder was dat de provincie hem zelf heeft aangelegd en gefinancierd. Hij was echt van ons. Op de basculebrug moest dan ook tol worden betaald, nog tot 1993. Kon je een tienrittenkaart kopen, en het kostte geloof ik 2 gulden of 2,50 per keer. Best een bedrag, ik heb behoorlijk wat aan de brug bijgedragen. Maar als je zo langs de waterlijn fietst en het silhouet ziet, is het het waard. Een beeld van een brug. Hij figureert ook veel in reclamefilms." De Parel van Zeeland, vinden poëtischer zielen.

AansluitingEn zelfs bij een oerschipper als Marinus Kole was de brug meer dan welkom: "De Zeelandbrug heeft de Zeeuwse eilanden ontsloten en gaf ons aansluiting met de Randstad. Ik heb hem nog gebouwd zien worden, die grote segmenten lagen in de haventjes. In die tijd hadden we nog een huisje in Haamstede, moesten we met het pontje tussen Kats en Zierikzee. Op mooie dagen zat de pont in een mum vol en moest je uren wachten, was je de halve dag kwijt."

-------------------

Minister Jet Bussemaker (Cultuur) heeft maandag 89 nieuwe rijksmonumenten gepressenteerd. De bouwwerken stammen uit de wederopbouwperiode na de Tweede Wereldoorlog en krijgen de beschermende status. Naast de Zeelandbrug gaat het ok om architectonische hoogstandjes als de Amsterdamse RAI, de Poldertoren in Emmeloord en Evoluon in Eindhoven.