Nieuws/Binnenland

Snel & Stabiel

De Weta komt uit Nieuw Zeeland en won bij de introductie direct de prijs voor innovatie en creativiteit. Inmiddels is de boot ook gelauwerd als ‘Best Dinghy’ van 2010 en zijn er wereldwijd bijna 900 van verkocht. In Nederland varen er ongeveer 35 van deze compacte snelle trimarans rond.

De Weta is een trimaran van 4.4 meter (met gennaker boom 5,5 meter) en ontwikkeld om een gat in de markt te vullen. Er bestond volgens ontwerper Chris Kitchen namelijk nog geen boot die een sportief karakter combineert met de eigenschappen van een veilige stabiele familieboot die bovendien makkelijk in gebruik is. Op de trailer is de Weta anderhalve meter breed en door het geringe gewicht van 60 kilogram prima te vervoeren. Na een paar keer oefenen is het mogelijk om vanaf de trailer de boot binnen vijftien minuten in het water te hebben. Het vaarklaar maken en optuigen kun je goed alleen doen. Met een paar simpele handelingen worden de drijvers met trampoline aan de romp gemonteerd. De carbon mast bestaat uit twee lichte delen die in elkaar worden geschoven.

Losse broek

De trimaran is uitgerust met grootzeil met losse broek, fok en(rol) gennaker. Voor de bediening van de drie zeilen worden slechts vijf lijnen gebruikt. De romp met grote open kuip heeft veel weg van een skiff met dat verschil dat de deze trimaran door de twee drijvers stabiel en comfortabel in het water ligt. De Weta wordt geleverd met een grootzeil van 8,3 vierkante meter, een Genua van 3,2. De gennaker is 8 m2 groot. De boot wordt standaard heel compleet,  en kost € 12.495.

Niet een nacht ijs

Je merkt dat de boot is ontworpen door zeilers die niet over een nacht ijs zijn gegaan. Over alles in goed nagedacht. Alle bedieningslijnen zitten binnen handbereik en ook de schootklemmen zitten precies op de goede plaats. Binnen vijf minuten heb je het idee alsof je al jarenlang met de Weta vaart en kan het echte genieten beginnen. Als een mes snijdt de romp door het water. Je merkt dat het een lichte boot is die snel aanspringt bij een vlaagje wind. Maar het grote voordeel ten opzichte van bijvoorbeeld een catamaran is dat deze multihull onder alle omstandigheden stabiel blijft. Angst dat je omslaat hoef je niet te hebben. De boot stuurt bijzonder goed en direct. De hoogste snelheid wordt bereikt door de drijvers net boven het water te varen. Over fun gesproken: dit is echt genieten, zelfs voor de verwende zeiler.

Sportief en gemak

De Weta biedt een goede combinatie tussen sportief zeilen en het gemak en eenvoud. Het is een boot gebaseerd op een totaal concept. Je kunt er de meeste weersomstandigheden goed alleen mee varen, maar ook met bemanning biedt deze stabiele trimaran veel sportief zeilplezier.

Scorebord:

Constructie                                    ***Comfort & Ruimte                          **Ergonomie                                     ***Afwerking                                       ****Vaareigenschappen                        ****Prijs / Kwaliteit                                ****

Specificaties

 

Lengte over alles (in m)

5,5 meter inclusief de genaker pole

Lengte romp (in m)

4,4 meter

Lengte waterlijn (in m)

4,3 meter

Breedte (in m)

3,5 meter in het water/ 1,7 meter op trailer

Diepgang (in m)

50 cm

Doorvaarthoogte (in m)

7,2 meter

Waterverplaatsing (in kg)

Ca.100 kilo totaal

 

Zeilgegevens (*)

 

Materiaal zeilen

Main + Jib:  Dimension Polyant X-ply

Gennaker: Dimension Polyant Dilon 150

Grootzeiloppervlak (in m2)

8,3 m2

Genua oppervlak (in m2)

3,2 m2

Totaal zeiloppervlak in standaard uitvoering (in m2)

11,5 m2

Totaal zeiloppervlak in geteste uitvoering (in m2)

11,5 m2

 

www.nautico.nu