Nieuws/Binnenland

Pechtold wil ook dit jaar extra bezuinigen

D66 wil anders dan de regeringspartijen VVD en de PvdA ook dit jaar extra bezuinigen om het begrotingstekort terug te dringen. D66-leider Alexander Pechtold liet dat blijken nadat minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën bij hem op bezoek was geweest.

„Ik heb gezegd dat wij niet alleen willen kijken naar 2014, maar ook in 2013 niet extra schuld willen doorschuiven naar volgende generaties. En het pakket aan hervormingen voor de jaren erna moet wel overeind blijven”, zei Pechtold. „Het gaat ook over dit jaar, waaraan we net met een goede maand zijn begonnen. Ik vind niet dat het kabinet achterover kan gaan liggen en zeggen: het gaat een beetje mis, dan nog maar zoveel miljarden erbij.”

Hij heeft Dijsselbloem gezegd dat hij bereid is te kijken naar nieuwe bezuinigingsplannen van het kabinet. „Deze minister heeft wel een stevig probleem. Ik zou niet graag in zijn schoenen staan.” Pechtold schat in dat de miljarden die het kabinet voor eind april nog moet vinden „een veel moeilijker klus” vormen dan het recente overleg met oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP over het woonakkoord.

Terugkijkend op de snelle formatie van VVD en PvdA constateert Pechtold dat die een recept voor problemen is gebleken, omdat VVD en PvdA geen meerderheid in de Eerste Kamer hebben. „De formatie was een sprintje naar het bordes en nu heb je dolende ministers hier op de gang”, zei Pechtold in een verwijzing naar de ronde van Dijsselbloem en eerder van minster Stef Blok (Wonen).