Nieuws/Binnenland

Nooit genoeg...

De één is gek op tasjes, de ander kan geen schoenen genoeg hebben. Voor beiden is er een museum. Het Tassenmuseum Hendrikje staat bol van de meest geweldige buideltjes. En het Nederlands Leder en Schoenen Museum heeft, u snapt het al, de meest geweldige stappers.

Tassenmuseum Hendrikje laat vijfhonderd jaar aan tassengeschiedenis zien. Van een geitenleren buidel uit de 16de eeuw tot de tas van Madonna. Sinds 2007 is het museum gevestigd in een monumentaal pand aan de Herengracht. Dit pand is op zich al een bezoekje waard.

Vanaf deze maand  zijn bij Tassenmuseum Hendrikje de Vanity Bags van Edwin Marck en Moon Geerlings, ofwel Marck&Mo te zien. Dit ontwerpersduo maakt al 20 jaar tassen samen en worden gekenmerkt door organische en geometrische vormen, zachte, glooiende lijnen en aandacht voor kwaliteit.

Edwin Marck en Moon Geerlings studeerden beiden af aan de Kunstacademie Enschede in Modevormgeving. In 1992 begonnen ze samen Studio Moed en groeiden uit tot een serieus lederwarenmerk. Na een aantal jaren van grote productie, besloot het duo om op kleinere, in plaats van grotere schaal te produceren. Ze maken nu ambachtelijke tassen in eigen beheer van een gelimiteerde oplage. Ze hebben zich overtuigd toegelegd op het ontwerpen van tijdloze tassen van hoogwaardige kwaliteit. Hun manier van werken en ontwerpen wordt (inter) nationaal gewaardeerd: ze hebben samengewerkt met couturier Paul Schulten, werken in opdracht voor onder andere ministers en parlementsleden en gaan in maart 2013 mee met de Fashion Handelsmissie naar Tokyo.

In 2013 vieren Marck&Mo hun 20-jarig jubileum met een overzichtsexpositie bij Tassenmuseum Hendrikje.

Adres: Herengracht 573, Amsterdam. Info: www.tassenmuseum.nl