Nieuws/Nieuws

Tien tips om verstandig off-piste te gaan

Off-piste skiën en snowboarden. Steeds meer mensen wijken van de 'geijkte paden' en zoeken het échte avontuur op. Off-piste ga je echter niet zonder risico. Buiten de piste begeef je je in de vrije natuur en daar gelden andere gevaren dan op de piste..

Toch duiken vele wintersporters niet gehinderd door enige kennis weer de verse sneeuw in. Daarom heeft Wepowder.nl tien tips op een rijtje gezet zodat je verstandiger off-piste kan gaan.

Huur een berggidsBen je niet in staat om de gevaren off-piste te beoordelen, maar wil je niets liever dan off-piste? Maak dan gebruik van de kennis van een gecertificeerde berggids. Deze heeft namelijk een jarenlange opleiding achter de rug en weet precies waar hij op moet letten zodat jij onbezorgd kunt afdalen.

Zorg dat je de juiste materialen bezit en weet hoe ze werkenDraag altijd een lawinepieper, schep en sonde bij je. Het is de enige manier om bij een zoekactie snel een vermiste persoon onder de sneeuw te kunnen vinden en uit te graven. De bergredding komt namelijk altijd te laat, want na 18 minuten is de overlevingskans van het slachtoffer nihil. Vind je kopen te duur, huur dan een set.

Ga nooit alleenZelfs al is het nog geen 100 meter naast de piste, ga nooit alleen off-piste. Ieder jaar doet zich een freak-accident voor net naast de piste en met veel pech word je pas weer in het voorjaar uitgegraven.

Zorg dat je over voldoende kennis beschiktVolg cursussen op het gebied van veiligheid en EHBO, maar blijf ook zeker je eigen ski- en snowboardtechnieken bijspijkeren. Juist door veel te oefenen word je een betere freerider. Streetwise worden in de bergen als het ware, maar dan in een veilige setting.

Check het weerbericht en de lokale conditiesBlijf bij (opkomend) slecht zicht op de pistes. In de bergen kan het weer snel omslaan en bij slecht zicht ben je opeens heel ver van huis en zo goed als onvindbaar voor de reddingsdiensten.

Check iedere dag je lokale lawineberichtDagelijks geven de lawinediensten het lawinerisico aan op een schaal van 1 (zeer gering) tot 5 (zeer groot). Via Lawinedienst.nl kun je lokale dagelijks je lawinebericht opvragen zodat je altijd weet hoe groot het gevaar die dag is en je je plannen daarop kunt afstellen.

Begin op tijdStel die hele mooie off-piste afdaling niet uit tot het einde van de dag. Juist aan het einde van de dag zijn de marges om fouten te maken geringer met de invallende duisternis. Informeer bekenden over je plannen.

Plan je routeZorg dat je vooraf weet wat je gaat doen. Soms is dat goed te zien vanuit een lift, maar een kaart, foto's of aanvullende informatie is vaak erg nuttig om niet zomaar voor een verassing te komen staan.

Houd afstandHoud op steile hellingen altijd grote afstanden aan tussen elkaar en daal waar mogelijk één voor één af. Hiermee houd je de druk op de helling laag en voorkom je in het geval van een lawine dat je allemaal wordt meegesleurd.

GenietVergeet vooral geen plezier te hebben op de berg. Want de beste rijder is de rijder met de grootste glimlach!