Nieuws/Binnenland

Ontzagwekkende natuurverschijnselen

Er zijn veel mooie plekken op aarde die door nog maar weinig mensen zijn bewonderd. Hier een lijstje van ontzagwekkende natuurverschijnselen.

1. Gaskrater van Darvaza, Turkmenistan.

Deze gaskrater, ook wel bekend als de Deur naar de Hel, is een aardgasveld in Derweze (Darvaza) in de Karakum woestijn in Turkmenistan. Het vuur, dat continue gevoed wordt door aardgas, brandt al 38 jaar door een ongeluk tijdens gaswinning door de toenmalige Sovjets.

2. Jeita Grotten, Nahr al-Kalb Valley, Libanon.

De Jeita Grotto zijn twee aparte onderling met elkaar verbonden grotten, die weer deel uitmaken van de langste grot in Libanon. Net buiten Beiroet trekken deze grotten duizenden bezoekers met hun levendige kleuren en druipsteenformaties. Een van 's werelds grootste stalactieten is hier te vinden. Toeristen kunnen er rustig rondwandelen over aangelegde paden en bruggen.

 

 

3. Roraima plateau, Venezuela.

Dit enorme zandstenen plateau strekt zich uit over de grenzen van Venezuela, Brazilië en Guyana. Het indrukwekkende plateau is aan alle kanten omringd door kliffen, het creëren van een geïsoleerd en uniek ecosysteem. Op de top zijn buitengewone rotsformaties door wind en water gevormd. Vanaf de top heb je een prachtig uitzicht over de Gran Sabana in Venezuela. Op dit moment kunnen bezoekers het plateau alleen benaderen vanuit Venezuela.

 

 

 

4. Valley of the Moon, San Juan, Argentinië.

De Ischigualasto formaties, bekend als de Valley of the Moon, is een vallei vol met vreemde, gekleurde kleiformaties.  Diverse rotsformaties hebben bijnamen gekregen zoals de paddestoel, de onderzeeër en Alladin's lamp. Het dal bevat fossielen van dinosaurussen die teruggaan tot 225 miljoen jaar geleden en is het de enige plek op aarde waar bijna alle dinosaurusfossielen uit het Trias-tijdperk kunnen worden gevonden.

 

 

 

5. Het Stenen Woud (of Shilin), China.

Gelegen in de provincie Yunnan ziet het Shilin Woud eruit als een oud versteend bos, vol rotsformaties die uit de grond schieten. Geologen zeggen dat het Shilin Stone Forest 270 miljoen jaar geleden is gevormd. Maar volgens een legende van de lokale bevolking is het Woud opgericht door onsterfelijken die een berg hebben versplinterd.