Nieuws/Nieuws

Iglo roept chili terug om paardenvlees

In vier Europese landen waaronder Nederland roept Iglo Foods Group producten terug, omdat er paardenvlees in zit. Dat stond niet op de etiketten van de producten. Dat meldde Iglo vrijdag. De producten zijn wel veilig voor consumptie.

In Nederland is paardenvlees gevonden in chili con carne, terwijl daar alleen rundvlees in zou moeten zitten. De 'Chili Con Carne met Rijst', die werd geproduceerd door het Belgische Frigilunch, is uit de verkoop gehaald en zal niet meer in de schappen verschijnen, totdat het onderzoek van Iglo Foods is afgerond en het bedrijf „weer volledig vertrouwen heeft in de leverancier”.

In België worden liefst acht producten teruggeroepen, in Engeland en Ierland worden drie producten uit de schappen gehaald. Ook daar is alleen paardenvlees gevonden in de chili con carne. Maar omdat er in die landen ook andere producten van Frigilunch in de schappen liggen, zijn uit voorzorg al de producten van de Belgische producent die rundvlees bevatten, teruggeroepen.

„Dat is puur een voorzorgsmaatregel”, benadrukt een woordvoerster. Die producten kwamen namelijk gewoon door tests waaraan Iglo ze onderwierp, maar aangezien het bedrijf wil laten zien dat het de kwestie zeer serieus neemt, is toch besloten tot de terugroepactie.

In Nederland worden verder geen producten van Frigilunch verkocht door Iglo. Consumenten die het product hebben gekocht, kunnen contact opnemen met Iglo om het aankoopbedrag terug te krijgen. Wat zij daarna met hun maaltijd doen, „is aan de consument zelf”, aldus een woordvoerster. „Het product is veilig om te eten. Het grote punt is dat er iets in zit dat niet op het etiket staat.”

In het laatste kwartaal van vorig jaar zijn in Nederland 22.000 stuks van de chili door Iglo geleverd aan klanten; dit jaar gaat het tot nu toe om 2300 stuks.