Nieuws/Nieuws

Kustwacht heeft speedboten nodig

Door KiRae de Boer

De Kustwacht zit te springen om nieuwe speedboten. De boten zijn nodig in de strijd tegen drugssmokkelaars en andere criminelen op de Noordzee. Deze boten moeten vooral kleiner en sneller zijn, zodat er met hoge snelheid schepen geënterd kunnen worden, maar ook zodat ze dichter bij de kust kunnen komen.

Kustwachtdirecteur Ed Veen vertelt aan het Noordhollands Dagblad dat deze boten hoognodig zijn "Zodat vermeende drugssmokkelaars en andere verdachten die wij op zee in de gaten krijgen en achtervolgen niet over land kunnen vluchten. We moeten slagvaardiger worden.''

Kleine schepen

Veen werkt aan meerdere voorstellen voor optimalisatie. Grote schepen kan de Kustwacht goed in de gaten houden, maar dat geldt niet altijd voor de kleinere schepen. "Van kleinere schepen op zee hebben we een minder scherp beeld. Dat is jammer. Want schippers kunnen aardig wat bijverdienen aan het vervoeren van verdovende middelen.'' Daarnaast heeft de Kustwacht vooral de handen vol aan hulpverlening bij reddingsacties op zee, aldus Veen tegen het Noordhollands Dagblad.