Nieuws/Nieuws

Utrechtse winkels bij bosjes failliet

Door Sophie Zimmerman

Het gaat niet goed met het Utrechtse winkelaanbod. Vooral aan de rand van de stad gaan ondernemers bij bosjes failliet, steeds meer winkels verdwijnen uit het straatbeeld en de omzet daalt de laatste jaren fors.

In de binnenstad staat momenteel ruim 4 procent van alle winkels leeg. Aan de rand van de stad loopt dit percentage zelfs op naar bijna 10 procent. Ook de omzet van alle Utrechtse winkels daalt. De leegstand en omzetdaling van de Utrechtse detailhandel is relatief lager dan in de meeste andere steden, maar toch nog aanzienlijk.

Het is aan de gemeente Utrecht om te kiezen welke winkelgebieden een toekomst hebben en welke een nieuwe bestemming moeten krijgen. Vooral Leidsche Rijn en Terwijde moeten zich in de toekomst bewijzen als interessant winkelgebied. Dat adviseerden verschillende experts gisteren, tijdens de zogenoemde ’expertmeeting’ met Utrechtse gemeenteraadsleden, waarin de leegstand werd besproken.

Vooral winkels aan de Amsterdamsestaatweg, winkelcentrum The Wall aan de snelweg A2 en winkelcentrum Kanaleneiland hebben het moeilijk. In laatstgenoemde daalde de omzet met meer dan de helft, van 55 miljoen euro in 2004 naar 19 miljoen in 2011. In de Utrechtse binnenstad was dit nog 717 miljoen euro in 2004 en 470 miljoen in 2011.

Internet

Vooral het feit dat de kwaliteit van de winkels achterblijft bij de wensen van de consument, zorgt ervoor dat veel ondernemers het hoofd niet boven water kunnen houden. Consumenten kunnen tegenwoordig al hun aankopen via internet doen. Daardoor stellen ze veel hogere eisen aan fysieke winkels, vooral aan deskundig personeel. Maar omdat huurprijzen de pan uitreizen, hebben veel ondernemers het geld niet voor dit geschoolde personeel.

Lichtpuntje

Er is een lichtpuntje voor de Utrechtse binnenstad. Deze weet nog wel consumenten te trekken. Hoe schrijnend de cijfers ook zijn, de binnenstad maakt meer omzet dan het landelijk gemiddelde.

Vooral het oude, gezellige en compacte centrum met de Oudegracht, gezellige restaurants en de bijzondere winkels trekken veel publiek. Toch zal deze sterke positie de laatste jaren onder druk komen te staan. De experts adviseren om vooral winkels aan te bieden die zich onderscheiden van de grote ketens.