Nieuws/Nieuws

Vakantie is goed voor je

Door Priscilla Speijer

Op vakantie gaan is goed voor je gezondheid, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Je leeft er langer door en het verhoogt je libido. Verrassend is dat natuurlijk niet, maar het gaat misschien verder dan we dachten.

Een vakantie is goed tegen stress, verbetert je slaappatroon, verlaagt de bloeddruk, versterkt je relaties, doet je dus langer leven én kan zelfs een positief effect hebben op je libido, schrijft de Telegraph.

Waarschijnlijk heb je op vakantie zelf al één of meerdere van deze positieve effecten ervaren, maar nu is er sinds deze week ook wetenschappelijk onderzoek als bewijs, dankzij een groep psychotherapeuten, die zich in hun studie focusten op twaalf mensen.

Deze mensen hadden een verschillende achtergrond en leeftijd maar leidden stuk voor stuk een druk leven. Drie stellen werden op vakantie gestuurd voor twee weken. Een koppel ging naar Thailand, een duo deed vrijwilligerswerk op een schip in het Amazoneregenwood van Peru en het derde tweetal mocht uitrusten op een eiland in de Maldiven. De andere drie paren bleven thuis en moesten gedurende deze periode blijven werken.

Hoewel de resultaten niet eenduidig waren, stelde psychotherapeute Christine Webber vast dat de vakantie voor een positiever humeur en een hoger energieniveau zorgde. De proefpersonen keerden ontspannen terug van hun reis en waren zich beter bewust van hun doelen in het leven.

De paren die thuisbleven hadden daarentegen geen positievere gevoelens. Integendeel zelfs, want sommigen hadden last van negatieve emotionele en mentale gevoelens.

Daarnaast waren er ook duidelijke fysieke veranderingen. Aan de hand van verschillende tests en controles stelden wetenschappers van 'Nuffield Health' vast dat de bloeddruk van de vakantiegangers gemiddeld zes procent daalde. Hun slaapkwaliteit verbeterde weer met zeventien procent, terwijl de weerstand tegen stress er met 29 procent op vooruitging.